...που θα επηρεάσουν ΚΑΙ τις τσέπες των δημοτών!
Δύσκολα προβλέπονται τα μελλούμενα για τις ανά την Ελλάδα Τοπικές Αρχές (και πάντοτε αναφερόμαστε με τον όρο αυτό σε Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες και Περιφέρειες).
Δύσκολα γιατί, πέραν όλων των άλλων, η Επιτροπεία βάζει χέρι και στους παραπάνω! Όχι που θα ξέφευγαν!
Άλλωστε, ο Φούχτελ πρέπει να κάνει και άλλα πράγματα, πέραν των συνεργασιών (που θα βασίζονται ΣΙΓΟΥΡΑ και στις προβλέψεις της Επιτροπείας για τους ΟΤΑ).
Για τον Φούχτελ τα λέμε στο τέλος της ανάρτησης.
Όσον αφορά τώρα τους ΟΤΑ και την εμπλοκή τους στα της Επιτροπείας: πέραν των απολύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και έχουν ξεσηκώσει σωρεία δικαιολογημένων αντιδράσεων, το Μεσοπρόθεσμο και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “λοξοκοιτούν” και στους δημότες (για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τα είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, ΕΔΩ).
Η διαφορά με το σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι σε περίπτωση κακοδιαχείρισης των δήμων το βάρος της εξυγίανσης θα πέφτει στις πλάτες των δημοτών!
Σύμφωνα με “Τα Νέα”, σε περίπτωση που…
…διαπιστωθεί απόκλιση της τήρησης του προϋπολογισμού ενός δήμου, οι δημότες θα επιβαρύνονται με την επιβολή επιπλέον φόρων και τελών, ενώ προβλέπεται και αύξηση σε ήδη υφιστάμενους φόρους.
…διαπιστωθεί απόκλιση της τήρησης του προϋπολογισμού ενός δήμου, οι δημότες θα επιβαρύνονται με την επιβολή επιπλέον φόρων και τελών, ενώ προβλέπεται και αύξηση σε ήδη υφιστάμενους φόρους.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν αποκλείεται οι πολίτες να δουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) ακόμη και να διπλασιάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες διατάξεις, θα λειτουργεί σε μηνιαία βάση Παρατηρητήριο ελέγχου της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δήμων και των νομικών τους προσώπων.
Σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης κατά 10% στους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και εφόσον δεν συμμορφωθεί ο δήμος μετά τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου εντός εξαμήνου, τότε θα υπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
* ο Φούχτελ πέραν όλων των άλλων θέλει να εφαρμόσει (ας το πούμε απλά για να το καταλάβουμε όλοι μας) ένα σύστημα παρόμοιο με το γερμανικό στους ελληνικούς ΟΤΑ. Μόνο που με τους ΟΤΑ της “εταίρου”, “συμμάχου” και κυρίως “δανείστριας” Γερμανίας οι δικοί μας έχουν μια ειδοποιό διαφορά: το καθεστώς είναι εντελώς διαφορετικό, αφού η λειτουργία είναι εκ βάθρων διαφορετική (Η Γερμανία είναι μια Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, άρα τα πράγματα είναι διαφορετικά από την αρχή έως το τέλος). Εκτός κι αν θέλουν να μας “φορέσουν” κι εμάς κανά ομοσπονδιακό σύστημα, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την ακεραιότητα της χώρας…