Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας υλοποιεί το Πρόγραμμα Comenius

Το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος COMENIUS με τίτλο “Βρεχόμαστε κάτω από την ίδια βροχή και ζεσταινόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο”, σε σχολική σύμπραξη με την Τουρκία, Ισπανία, Σλοβακία, Λιθουανία και Πολωνία, πραγματοποίησε την 3η εκπαιδευτική επίσκεψη- συνάντηση στην Πολωνία .
Η συνάντηση έγινε από 23-28 Οκτωβρίου στο σχολείο της πόλης Damprowa του Δήμου Alexandrow. Η περιοχή απέχει περίπου 200 kmνότια της Βαρσοβίας και είναι κοντά στην μεγαλούπολη LODZ.
Συμμετείχαν 14 εκπαιδευτικοί και 12 μαθητές από τις χώρες της σύμπραξης και την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Χαλαστάνης Θεόδωρος και Οικονομίδου Έυφημία.

Οι εργασίες της συνάντησης είχαν στόχο εκπαιδευτικό, ενημερωτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό ενώ η αλληλογνωριμία των εκπαιδευτικών, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται και οι σχέσεις συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικό κομμάτι που εμπλουτίζει δημιουργικά τις συναντήσεις μας κάθε φορά με τα εταιρικά σχολεία.
Η επίσκεψη μας αυτή περιείχε:
• Επίσκεψη στο Δημ. Σχολείο της πόλης Damprowaκαι υποδοχή όλων των αποστολών από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ξενάγηση στους χώρους του σχολείο όπου έχει καλή κτιριακή υποδομή και φοιτούν 100 μαθητές της ευρύτερης περιοχής μέχρι και από 50 km απόσταση.
•Στις συναντήσεις στο σχολείο που είχαμε, ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας, συζητήθηκαν επιμέρους εκπαιδευτικά θέματα που αφορούσαν την ειδική αγωγή, τις συνθήκες εργασίας, την εκπαίδευση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες , την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις θετικές ή μη παροχές των εκπαιδευτικών κάθε κράτους σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς, τα ωράρια εργασίας και φυσικά για τις δραστηριότητες και τα παράγωγα του Comenius το επόμενο διάστημα.
Επίσης παρουσιάστηκε η δραστηριότητα αυτού του μήνα με περιεχόμενο ένα παραδοσιακό τραγούδι της κάθε χώρας .
•Έγινε ξενάγηση στην πόλη LODZ και στο Μουσείο Υφαντικής όπου ενημερωθήκαμε για την βιομηχανική παραγωγή υφασμάτων και επεξεργασίας βαμβακιού από τον 19ο αιώνα ως τις αρχές του 20ου αιώνα, όπου η περιοχή ήταν σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με 150 εργοστάσια και χιλιάδες εργάτες.
•Επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο της πόλης PiotrkowTrub. και είχαμε υποδοχή και συνάντηση με τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και μέλη του Συμβουλίου Εκπαίδευσης.
Eπίσης επισκεφθήκαμε το δευτεροβάθμιο σχολείο του Piotrkow όπου στεγάζεται εδώ και 250 χρόνια σε ένα επιβλητικό κτίριο της πόλης με μεγάλη ιστορία εκπαίδευσης ενώ ξεναγηθήκαμε στο Πλανητάριο, στο Μουσείο του σχολείου και στην διπλανή πρώην εκκλησία των Ιησουιτών που δημιούργησαν το σχολείο.
•Επίσκεψη στη πόλη της Κρακοβίας και στην περιοχή Wieliczkaόπου ξεναγηθήκαμε στο Ορυχείο Αλατιού (Salt Mine) που λειτουργούσε μέχρι πριν 20 χρόνια. Βρίσκεται 135 μέτρα υπόγεια και περιλαμβάνει τώρα πια ως αξιοθέατο μια ολόκληρη μικρή πόλη –μουσείο με αντικείμενα και εργαλεία της εποχής, γλυπτά από αλάτι, σκαλισμένα δωμάτια και ένα υπόγειο μεγάλο καθεδρικό ναό.
Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας που διατηρούν σχολεία με πολύ καλές κτιριακές υποδομές και με περιεχόμενο εκπαίδευσης και φοίτησης παρόμοιο με το δικό μας .
Στο σχολικό πρόγραμμα όμως έχουν περισσότερες ώρες με Μουσική ,Τεχνικά και Γυμναστική.
Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα και η αξιολόγηση τους αφορά μόνο την σχολική μονάδα και το επίπεδο της, με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης ή επιβράβευσης του εκπαιδευτικού της έργου και των εκπαιδευτικών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί και εποπτεύει τις σχολικές μονάδες παρέχοντας όλες τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και την μετακίνηση των μαθητών της τυπικής και ειδικής αγωγής ακόμη και από μεγάλες αποστάσεις.
Η εκπαιδευτική αυτή συνάντηση στην Πολωνία ήταν ιδιαίτερα δημιουργική και θετική για την ενημέρωση, τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε αλλά και για τις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών των εταιρικών σχολείων.

Από το Ειδικό Σχολείο