Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Διώρυγα του Παναμά: ποιος κολύμπησε πρώτος;

Ένα σαββατιάτικο “παράδοξο” – ας το χαρακτηρίσουμε έτσι – μας έβαλε στο “τρυπάκι” (που λένε και οι νεώτεροι) να βρούμε πότε και ποιος πέρασε  κολυμπώντας τη Διώρυγα του Παναμά, που ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό και χωρίζει την κεντρική από τη νότια Αμερική.
Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε τα παρακάτω:
οι πρώτοι άνθρωποι που κολύμπησαν από τον έναν ωκεανό μέχρι τον άλλο ήταν οι J.R. Bingaman και James Wendell Green, δυο εργαζόμενοι στην εταιρία του Καναλιού του Παναμά.
Παρά το γεγονός ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Διώρυγας φαίνεται άλλος ως ο πρώτος (θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτόν) στην ουσία οι πρώτοι ήταν αυτοί. Έλαβαν την άδεια να …βουτήξουν στις 18 Αυγούστου 1914, μόλις 3 ημέρες μετά από το επίσημο “άνοιγμα” της Διώρυγας. Ξεκίνησαν να κολυμπούν στις 22 Αυγούστου και ολοκλήρωσαν το εγχείρημά τους στις 18 Οκτωβρίου. Υπήρχε όμως ένα …μείον: κολυμπούσαν μόνο τις Κυριακές ή όποτε τους το επέτρεπε το ωράριο της εργασίας τους.
Στην ουσία, ο πρώτος που έκανε το διάπλου «κανονικά» (και θεωρείται ο πρώτος ακόμη και από την ίδια την εταιρία διαχείρισης της Δυώρυγας) ήταν ο συγγραφέας και εξερευνητής Richard Halliburton, ο οποίος στην εποχή του έγραφε και ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Το 1928, συνοδευόμενος από…

…μια βάρκα με κουπιά στην οποία επέβαιναν ο κωπηλάτης και ένας εξειδικευμένος στο καμάκι ναυτικός (για να τον προστατέψει από πιθανή επίθεση κροκοδείλων ή άλλων ζώων που θα συναντούσε κατά την κολύμβηση) ο Richard Halliburtonολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε 10 περίπου ημέρες ακολουθώντας όμως την ίδια ακριβώς διαδρομή που κάνουν τα πλοία (περνώντας ακόμη και μέσα από τις 3 δεξαμενές που φέρνουν τα πλοία στο ύψος του ωκεανού – υπάρχει μια διαφορά ύψους μεταξύ των δυο άκρων της Διώρυγας).

Στο τέλος δε πλήρωσε και τα τέλη για τη διέλευση: ζυγίστηκε, βρέθηκε πως το βάρος του ήταν 75 κιλά και η χρέωση για τη …χρήση της Διώρυγας ήταν 36 σέντς.