Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ερώτηση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (και) από τον Λ. Τσαβδαρίδη

Δελτίο τύπου
Μέσα στα πλαίσια της έντονης κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του Αναπληρωτή Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτή Ν. Ημαθίας κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη εντάσσεται και η ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές στις 27 Σεπτεμβρίου στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε ιδιόκτητη αγροτική γη, ζητώντας να ενημερωθεί ανάμεσα σε άλλα για το αν τα αρμόδια Υπουργεία προτίθενται να δώσουν παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών, για το πότε θα ξεκαθαρίσει το κρίσιμο θέμα της κατοχυρωμένης από τον Νόμο 3851/2010 τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για τις ενέργειες που προβλέπονται να γίνουν για να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των Φ/Β των αγροτών από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απορρόφησε την ΑΤΕ από όπου έχουν ζητήσει χρηματοδότηση οι αγρότες.

Αναλυτικότερα η ερώτηση έχει ως εξής:   
«Περίπου 6200 αγρότες έχουν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα για να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη, φωτοβολταϊκούς σταθμούς σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010.
Από αυτούς, οι 4900 αγρότες, μέχρι τις 31/12/2011 είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, ενώ μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί λειτουργούν σήμερα.. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους αγρότες αυτούς, έχει υλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες αδειοδότησης και βρίσκονται σε αδιέξοδο διότι έχουν προβλήματα με την τράπεζα η οποία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Έχουν καταβάλει ίδια κεφάλαια και δεν έχουν τα υπόλοιπα χρήματα ενώ δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Κινδυνεύει η επένδυση τους και αυτοί θα χάσουν χρήματα, διότι τίθεται θέμα χρόνου από τη ΔΕΗ για την οριστική απόρριψη του φακέλου της αδείας.
Ακόμη, άλλο πρόβλημα, είναι η εμφανής αδυναμία της ΔΕΗ να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις συνδέσεις.
Άλλο θέμα είναι η από τον Αύγουστο του 2012 μείωση της τιμής πώλησης του ρεύματος ενώ όταν υπέγραψαν συμβόλαια ήταν διπλάσια και όπως προανέφερα η επένδυση σταμάτησε όχι με ευθύνη των αγροτών.
Με δεδομένο ότι η συνολική ισχύς των Φ/Β που είναι εγκατεστημένα, είναι περίπου 750 MW, τα αγροτικά Φ/Β αποτελούν μόνο το 4%.
Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών αγροτών για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών καθώς και τα οικονομικά οφέλη τόσο για τους αγρότες όσο και για την εθνική μας οικονομία.
Κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση σας ώστε:
Α) Να δοθεί παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών.
Β) Να ξεκαθαρίσει το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της κατοχυρωμένης από το Νόμο 3851/2010 τιμής πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.
Γ) Να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των Φ/Β των αγροτών από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απορρόφησε την ΑΤΕ από όπου έχουν ζητήσει χρηματοδότηση οι αγρότες.
Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί
Α) Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να δοθεί παράταση 1 έτους, πλέον του 18 μηνου που έχουν ως χρονικό περιθώριο οι αγρότες για να υλοποιήσουν την επένδυση τους;
Β) Τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με την κατοχυρωμένη τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος βάσει του Νόμου 3851/2010;
Γ) Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα αγροτικά Φ/Β από την διάδοχο τράπεζα της ΑΤΕ, την Τράπεζα Πειραιώς;
Δ) Αληθεύει ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μην υλοποιηθούν προτάσεις Φ/Β πάρκων αγροτών και οι άδειες να δοθούν σε άλλους ιδιώτες που θα φτιάξουν μεγάλα Φ/Β πάρκα ισχύος 1 και 2 μεγαβάτ.

Ε) Να κατατεθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με τις μέχρι σήμερα αιτήσεις αγροτών για αγροτικά Φ/Β πάρκα, πως θα κατανέμονται οι άδειες πανελλαδικά (ανά Νομό), πόσες επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί.”