Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σύμη: ένταση στο νησί από την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών – βυθίστηκε πλοιάριο σήμερα


Ένταση στην ακριτική Σύμη μετά και από το επεισόδιο που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί ανοιχτά του νησιού.
Τα ξημερώματα σκάφος το οποίο μετέφερε παράνομους μετανάστες και προέρχονταν (φυσικά) από τη γείτονα Τουρκία και μετέφερε 37 άτομα βυθίστηκε.
Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η βύθιση ήταν αποτέλεσμα της στάσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον του σκάφους, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το πλοιάριο. Ωστόσο διατηρούνται επιφυλάξεις από άπαντες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι διακινητές βύθισαν από μόνοι τους το σκάφος προκειμένου οι παράνομοι μετανάστες να συλληφθούν από το Λιμενικό και να οδηγηθούν σε ελληνικό έδαφος.

Περίπου την ίδια ώρα στο Φαρμακονήσι εντοπίστηκαν 16 άτομα, τα οποία μετέφερε αλλοδαπός από τις τουρκικές ακτές, ο οποίος και συνελήφθη.
Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας χαρακτήρισε την κατάσταση ανεξέλεγκτη και σε συνέντευξή του… …σε ραδιόφωνο των Αθηνών (Βήμα 99,5), ανέφερε ότι περίπου 20 παράνομοι μετανάστες αποβιβάζονται από τα καΐκια των δουλεμπόρων κάθε ημέρα στη Σύμη, πολλές φορές ακόμη και στο λιμάνι! Επίσης είπε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ Σσύμφωνα με τον ίδιο, ίδια είναι η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες στο Αγαθονήσι και τη Λέρο.

Κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις, όπως το να γίνει διαμαρτυρία έξω από το προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο ή να μεταβούν οι ίδιοι απέναντι στα τουρκικά παράλια -όπου έχουν πολλούς φίλους- και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσει η μεταφορά παράνομων μεταναστών στο νησί. Τελικά αποφασίσθηκε να υπάρξει αναμονή μέχρι τη Δευτέρα ενόψει των πρωτοβουλιών από την Αθήνα.