Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σαμαράς σε συνέντευξη σε αμερικάνικη εφημερίδα: "…αυτό που αποκαλούν "Grexit" δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή".


Την επιμήκυνση θέτει πλέον ως πρώτη του προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Αυτό τουλάχιστον γίνεται σαφές από αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο ίδιος στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post και τα οποία διαβάζουμε σε ελληνικές εφημερίδες. Ο πρωθυπουργός ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο μιας GREXIT (εξόδου δηλαδή της Ελλάδας από την ευρωζώνη) για να προχωρήσει η οικονομία ενώ βασίζει την πολιτική της κυβέρνησής σε ένα τρίπτυχο: ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζει ότι “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που αποκαλούν “Grexit” δεν είναι μια επιλογή για μας, θα ήταν μια καταστροφή”.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες να…

…κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη, συμφωνώντας σε “σημαντικές περικοπές” που απαιτούνται από την τρόικα, ενώ αντιμετωπίζει την -σχεδόν βέβαιη- προοπτική της κοινωνικής αναταραχής κατά των μέτρων λιτότητας, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη για την αλλαγή.

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει ότι “μιλάμε για επέκταση έως το 2016”, στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι “έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή και ότι “αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος.