Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εξετάζεται κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αρχίζουν διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων με τις δόσεις δανείων
 

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, την αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 30%, αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια αλλά και διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων με τις δόσεις δανείων.
Συγκεκριμέμα εξετάζεται από το υπουργείο η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (και με ταυτόχρονη εφαρμογή συντελεστή φορολόγησης που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20% ή το 30%) για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Επίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά,…

…εξετάζεται και η αναδρομική ισχύς του συγκεκριμένου μέτρου, δηλαδή η ισχύς του για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2012.
Παράλληλα σχεδιάζεται τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά από τα εισοδήματα του 2013, αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές με αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου στο 15% από 10% και πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Στόχος είναι από τις αλλαγές στη φορολογία να προκύψουν πρόσθετα έσοδα 2-3 δισ. ευρώ την επόμενη διετία που θα συμπληρώσουν το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίδονται στη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ, για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί σήμερα ανέρχεται σε 2.420 ευρώ ενώ με τον ενιαίο συντελεστή 20% θα εκτιναχθεί στις 4.000 ευρώ (αύξηση φόρου 65,3%) και με 30% στις 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 148%).