Αύριο Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 στις 21:00 ● είσοδος ελεύθερη
Με την κωμωδία του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Πειρασμός», που παρουσιάζει η Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού – Γυμναστικού Συλλόγου «Προμηθέας» την Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας, συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αλεξάνδρεια 2012» με διοργανωτή την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.
Η σκηνοθεσία είναι του Διονύση Καρολίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Σοφούλη, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Γιάννης Χατζίδης, Θωμαή Ελευθεριάδου, Βάσω Ζώκου, Δαμιανός Οικονομίδης, Διονύσης Καρολίδης, Πόπη Κριθάρα, Γρηγόρης Ίτσκος, Κάτια Κουπίδου και Νίκος Κουρουζίδης.
Η παράσταση αρχίζει στις 9 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη.
«Ο Πειρασμός», παρότι γράφτηκε το 1910, εξακολουθεί να παίζεται ως τις μέρες μας αφού συγκεντρώνει πολλές θεατρικές αρετές όπως ο ζωηρός διάλογος, πειστικοί ανθρώπινοι χαρακτήρες, στέρεη πλοκή και άπλετη αίσθηση του κωμικού στοιχείου. Μέσα από την κωμωδία του συγγραφέα προβάλλονται αδυναμίες και ανθρώπινα πάθη, όπως απιστίες, ζήλιες και παρεξηγήσεις – χαρακτηριστικά που παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. Το έργο εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι των Βορείων προαστίων ξεδιπλώνοντας κωμικοτραγικά επεισόδια της καθημερινότητας, όπου μια όμορφη καμαριέρα ξετρελαίνει τους άντρες βάζοντας τους στον πειρασμό να διαπράξουν το αδίκημα της απιστίας και τις κυρίες των σπιτιών που εργαζόταν η νεαρή καμαριέρα, να ψάχνουν τρόπο να την ξεφορτωθούν.
Το έργο παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Σκηνή του «Προμηθέα» στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Κορίνθου, στις 6 Αυγούστου 2012, όπου συμμετείχαν 10 Θεατρικές Ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Στον Διονύση Καρολίδη, για το ρόλο του Νίκου στον «Πειρασμό», απονεμήθηκε το βραβείο του Α’ Ανδρικού Ρόλου.
————–
Ο Σύλλογος «Προμηθέας» ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό να αποτελέσει πυρήνα πολιτιστικής και μορφωτικής καλλιέργειας, για τον ομώνυμο Συνοικισμό της Βέροιας. Δραστηριοποιείται έντονα από την πρώτη περίοδο της ίδρυσής του. Δημιουργεί βιβλιοθήκη, με περίπου 6.000 τίτλους βιβλίων, χορευτικά τμήματα και τμήμα ζωγραφικής, πραγματοποιεί σεμινάρια για την ενημέρωση του κοινού (σε συνεργασία με τον Ιατρικό και τον Γεωπονικό Σύλλογο Βέροιας), ασχολείται με τον αργαλειό, το κέντημα και κάθε είδους εργόχειρο, διοργανώνει μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις – μια από αυτές καθιερώθηκε για αρκετά χρόνια με την ονομασία “Προμηθιώτικα” – και γενικότερα συντελεί στην άμεση αναβάθμιση του συνοικισμού του Προμηθέα προσφέροντας κοινωφελές έργο. Κατά διαστήματα δημιουργεί τμήματα για εκμάθηση μουσικών οργάνων (αρμόνιο, κιθάρα, μπουζούκι) και τμήματα γυμναστικής παιδείας για μικρούς και μεγάλους (ενόργανη γυμναστική, αερόμπικ). Από το 1983 και μετά, δημιουργώντας τη Κεντρική Θεατρική Σκηνή, η παρουσία του συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα γίνεται ακόμη πιο έντονη. Λαμβάνει μέρος σε φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στην Κύπρου, και εμφανίζεται με την θεατρική και χορευτική ομάδα σε τοπικές εκδηλώσεις διαφόρων περιοχών. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος λειτουργεί τμήματα ζωγραφικής, παραδοσιακών χορών, χορωδίας και τελευταία συνεργάζεται με μια ομάδα εκμάθησης τάνγκο.
Η Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Συλλόγου «Προμηθέας» δημιουργήθηκε το 1983. Το 1997 δημιουργεί την Παιδική Θεατρική Σκηνή και το 2000 καθιερώνει ως θεσμό στη Βέροια το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Προμηθέας». Στην πολυετή δημιουργική της πορεία παρουσίασε στο κοινό πολλά θεατρικά έργα των Ελλήνων συγγραφέων καθώς και κείμενα επεξεργασμένα από συντελεστές του ίδιου του Συλλόγου. Συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ θεάτρου της Ελλάδας και της Κύπρου, διακρίθηκε και έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη αγάπη από το κοινό. Από το 1983 έως το 2012 ανέβασε με επιτυχία τις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις:
1983-1984 “Το αλαλούμ της ζωής” (κείμενα – σκηνοθεσία Δ. Μαυρόπουλου).
1985 “Πού θα πάει, πού θα βγει;” (κείμενα – σκηνοθεσία Δ. Μαυρόπουλου).
1986 “Κουλουβάχατα” (κείμενα Δ. Μαυρόπουλου, σκηνοθεσία Θ. Μελετίδη).
1987 “Βαρύτιμον γαμπρόν” (ποντιακό -κείμενα Γ. Πασχαλίδη, σκηνοθεσία Α. Ιωακειμίδη).
1988 “Δον Καμίλλο” του Σ. Παπατζή (σκηνοθεσία Γ. Παπαθύμιου).
1989 “0 μπαμπάς εκπαιδεύεται” του Σ. Μελά (σκηνοθεσία 0. Παπαδόπουλου και Δ. Μαυρόπουλου).
1990 “0 εαυτούλης μου” του Δ. Ψαθά (σκηνοθεσία Γ. Παπαθύμιου).
1991 “Γκαρσονιέρα για πέντε” (διασκευή – σκηνοθεσία Δ. Μαυρόπουλου).
1992 “Κροκέτες Αλάσκας” του Κ. Κολλά (σκηνοθεσία του συγγραφέα).
1993 “0 Πρόεδρον τη χωρή” (ποντιακό -κείμενα Α. Ιωακειμίδη, σκηνοθεσία Θ. Μελετίδη).
1994 “Ούτε γάτα, ούτε ζημία” των Α. Σακελλάριου-Χ. Γιαννακόπουλου (σκηνοθεσία Α. Πελαϊδη).
1995 “Ο Αχόρταγος” του Δ. Ψαθά (σκηνοθεσία Α. Ιωακειμίδη).
1996 “Δεν Ήξερες δεν Ρώταγες”. Κείμενα Θ.Ο. Προμηθέα (σκηνοθεσία Α. Ιωακειμίδη).
1997-1998 “Προίκα μου Αγαπημένη” του Δ. Ψαθά (σκηνοθεσία Α. Ιωακειμίδη).
1999-2000 “Φον Δημητράκης” του Δ. Ψαθά (σκηνοθεσία Α. Ιωακειμίδη – Δ. Καρολίδη).
2001-2002 “Ο Καημένον ο Χωρέτες” (ποντιακό -κείμενα Γ. Πασχαλίδης, σκηνοθεσία Α. Ιωακειμίδη).
2003 “Πιτσουνάκια στον Έκτο” (κείμενα-σκηνοθεσία Κ. Κόλλα).
“Η Καλή Καρδιά της Ελεωνόρας” του Δ. Χόρν (σκηνοθεσία Δ. Καρολίδη).
“Το Φιόρο του Λεβάντε” του Γ. Ξενόπουλου (σκηνοθεσία Βιβή Νικοπούλου).
2006-2007 “Πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα” του Β. Ανδρεόπουλου (σκηνοθεσία Βιβή Νικοπούλου).
2010 “Αυλαία και Πάμε” του Δ. Ντουμπουρίδη (σκηνοθεσία Δ. Καρολίδη).
2011 “Καλά Ξεμπερδέματα”. Κείμενα Θ.Ο. Προμηθέα, βασισμένα σε κείμενα του Αντόν Τσέχωφ (σκηνοθεσία Δ. Καρολίδη).
2012 “Ο Πειρασμός” του Γ. Ξενόπουλου (σκηνοθεσία Δ. Καρολίδη).