Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εγκατέλειψε τη χώρα του ο Πρωθυπουργός της Συρίας

συνοριακός σταθμός Ιορδανίας – Συρίας
Έφυγε, εντασσσόμενος στις τάξεις των αντικυβερνητικών δυνάμεων, ο Σύρος πρωθυπουργός και πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Μπάσρ αλ Άσαντ σε κάθε επίπεδο.
Ο (μόλις προ από δυο μηνών διορισθείς στη θέση του) πρωθυπουργός Ριάντ Χιτζάμπ διέφυγε στην Ιορδανία με την οικογένειά του, συνοδεύομενος – σύμφωνα με τις πληροφορίες των αντιπάλων του Άσαντ – από δύο υπουργούς της κυβέρνησης του και τρεις ανώτατους αξιωματικούς. Επόμενος σταθμός του θα είναι το Κατάρ. Με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι “εγκαταλείπει τις τάξεις του δολοφονικού και τρομοκρατικού καθεστώτος και εντάσσεται στις τάξεις της επανάστασης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας“, ενώ η κυβέρνηση Άσαντ αναφέρει πως τον απέπεμψαν.
Πάντως η Συρία, πέραν όλων των άλλων δεν είναι ένα τόσο εύκολο πεδίο, όσο φαίνεται. Δεν είναι Ιράκ, δεν είναι (σίγουρα) Λιβύη. 
Και αυτό γιατί η θέση της είναι σε τέτοιο σημείο που το ενδιαφέρον όλων είναι τεράστιο.
Φυσικά το ρόλο της στις εξελίξεις – που αναμένονται ραγδαίες – θα παίξει η ναυτική βάση των Ρώσων. Οι οποίοι δεν θέλουν να δουν τη Μεσόγειο να γίνεται μια αμερικανική (ή δυτική γενικότερα) λίμνη. Και αν είναι να εγκαταλέιψουν τον Άσαντ, αυτό θα γίνει αφού πρώτα διασφαλίσουν το μέλλον αυτής της ναυτικής βάσης.