Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 3 Αυγούστου, τίθεται η πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως υπογράμμισε, η πρόταση νόμου για τη «νέα σεισάχθεια» έχει στόχο την ανακούφιση και απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες, δεδομένου ότι σήμερα οι πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια, που είχαν λάβει.

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί:
-Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.178 ευρώ κατ΄άτομο και 15.073 για τετραμελή οικογένεια).
-Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού τους εισοδήματος. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1.1.2010 έως σήμερα.
-Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων…

…προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη, ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις θα γίνονται σε ετήσια βάση και θα αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, ώστε να περιλαμβάνουν ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
-Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
-Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
-Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές της πρότασης νόμου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες αναπληρώνουν τις ζημιές από τις επισφάλειες των δανείων με την ανακεφαλαιοποίησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή, από το πακέτο των 50 δισ ευρώ, χωρίς όμως οι δανειολήπτες να επωφελούνται γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να απαιτούν την αποπληρωμή των καθυστερημένων απαιτήσεων, ανεξαρτήτως αν τα δάνεια αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως επισφαλή και η ανακεφαλαιοποίησή τους τα συνυπολογίζει.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο σημείο αυτό να προειδοποιήσει την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση διαχωρισμού της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή, προκειμένου να δοθεί σε ιδιώτες το «καλό» κομμάτι και ο λαός να φορτωθεί το «κακό», αν προηγουμένως δεν δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της Black Rock, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία κάποιες τράπεζες κρίθηκαν βιώσιμες και κάποιες άλλες, δημόσιες, μη βιώσιμες.

«Αυτό το πέπλο της σιωπής για την οικονομική διαχείριση των τραπεζών πρέπει να ξεσκεπαστεί. Δεν θεωρούμε λογικό να είναι άβατο το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί και τη μαύρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας την ίδια ώρα που γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες» είπε και τόνισε ότι για το δημόσιο χρήμα απαιτούνται απαντήσεις.