Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Νανοτεχνολογία και Ελλάδα

Όταν η χώρα αιμορραγεί, όταν χάνονται φωτεινά μυαλά, όταν οι δυνατότητες υπάρχουν αλλά μένουν ανεκμετάλλευτες…

Στο πλαίσιο του NANOTEΧNOLOGY 2012 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε στο πραγματικό γεγονός:  ενώ το 2003 η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα είχε φτάσει στο 0,72% του ΑΕΠ, στα επόμενα χρόνια έπεσε στο 0,5%. Την ίδια ώρα χώρες όπως η Σουηδία ή η Ολλανδία διαθέτουν το 5% του ΑΕΠ τους για την οικονομική στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας
Ο Στ. Λογοθετίδης ήταν ξεκάθαρος αναφέροντας μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε: «…με αυτό το ποσό για τη χρηματοδότηση της έρευνας η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση και θα βλέπουμε μόνο μεμονωμένα φωτεινά παραδείγματα. Με τέτοια ποσά δεν μπορείς…

να δημιουργείς το αύριο. Απλά μπορείς να κάνεις ορισμένους πολίτες να γνωρίζουν ότι κάποιοι άλλοι σε αυτή τη χώρα δημιουργούν πράγματα, για τα οποία μπορούν να τους θαυμάζουν».

Επεσήμανε όμως ότι φέτος, με τη σταδιακή ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, ίσως δοθούν κάποια πρόσθετα ποσά για την έρευνα. Και επειδή πρόκειται περί νανοτεχνολογίας ανέφερε πως χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα αυτό δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Γράφαμε πριν από λίγες μέρες για τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, για φωτεινά μυαλά που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Επίσης λέμε και ξαναλέμε εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει “από έξω”, εννοώντας τα δανεικά λεφτά, τα κάθε είδους Μνημόνια και τους ξένους «σωτήρες» που θα μας βάλουν σε τάξη – την οποία τη χρειαζόμαστε αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση! Από το εσωτερικό θα έρθει η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση και όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.