Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ισλανδία: κέρδισε τις εκλογές και πάει για την …5η θητεία του!

Περίεργη χώρα η Ισλανδία.
Ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή που η κρίση την χτύπησε τόσο δυνατά, ήδη απ’ το 2008.
Κατέρρευσαν τα πάντα σαν τραπουλόχαρτα, όμως η Ισλανδία αρνήθηκε να πληρώσει μια κρίση που στην ουσία δημιούργησαν οι αδηφάγοι τραπεζίτες της. Μπροστάρης στην αντίσταση, στην άρνηση της πληρωμής ο πρόεδρος της χώρας Ólafur Ragnar Grímsson.
Ο οποίος μπορεί να έχει φανατικούς φίλους, έχει όμως και φανατικούς εχθρούς που τον κατηγορούν ότι πριν την κρίση βράβευε τους πρωταγωνιστές της.
Όπως και να ‘χει ο Grímsson κέρδισε τις χθεσινές εκλογές, στις οποίες δεν ήθελε να κατέβει. Τελικά πείστηκε από 30.000 συμπατριώτες του, που του ζήτησαν να κατέβει. Κέρδισε την Þóra Arnórsdóttir.
Πάντως μνημειώδης θα μείνει η δήλωσή του, όταν είπε “όχι” και έκανε δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα: “Φτάνεις σε αυτά τα σταυροδρόμια, όπου από τη μια πλευρά είναι οι απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και από την άλλη είναι η δημοκρατική βούληση του κόσμου. Μπροστά σε με μια τέτοια επιλογή, η απάντησή μου ήταν και είναι ξεκάθαρη: Η δημοκρατική βούληση του κόσμου πρέπει να επικρατήσει!