Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ευρώ και Ελλάδα: μήπως θα πρέπει να αρχίσει να τίθεται θέμα επιβίωσης της χώρας;

Το 51% των Γερμανών θέλει επιστροφή στο μάρκο, το 71% μας θέλει εκτός ευρώ αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές Κυβερνήσεις, βραβευμένος οικονομολόγος θέλει το ευρωομόλογο και δεν συνιστά έξοδο μας από το ευρώ.
Αυτό που δεν μας λένε όμως επίσημα – ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΜΠΟ – είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιβιώσει μια χώρα στην οποία άπαντες είναι σα στιμμένες λεμονόκουπες εξ’ αιτίας της συνεχούς φορολόγησης και των μέτρων, πως θα επιβιώσει μια χώρα που την έκαναν να μην παράγει τίποτε, μια χώρα η οποία έχει μηδέν ανταγωνιστικότητα, ελάχιστες εξαγωγές και ένα πανάκριβο νόμισμα…  

Το 51% των Γερμανών θεωρεί πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ήταν καλύτερα εκτός του ενιαίου νομίσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Bild, ενώ το επτά στους δέκα τάσσονται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Εmnid μεταξύ 19 και 25 Ιουλίου…
το 51% θεωρεί πως η Γερμανία θα βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική θέση εκτός της Ευρωζώνης, έναντι 29% που πιστεύει το αντίθετο. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 71% θέλει την Αθήνα εκτός ευρώ εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις ενώ ένα 19% είναι υπέρ της παραμονής της, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, στο κοινό νόμισμα.

Απ΄την άλλη, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο αποκαλούμενος «πατέρας» του ευρώ σημειώνει μεταξύ άλλων πως “...Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τη γύριζε 20 χρόνια πίσω και θα χρειαζόταν να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου επανέλθει σε επίπεδο ζωής σαν το σημερινό». Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, επισημαίνει ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25% και τονίζει ότι “…η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ, αν και ως έναν βαθμό οφειλόταν στις κρατικές δαπάνες, υπήρξε από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως το 2008″.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι ακόμα και αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή και την υποτιμούσε έως και 50%, δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους. «Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» εξηγεί.

Τέλος, τάσσεται για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως “…είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της ΕΕ. Μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα και έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές“.