Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στην Ισπανία εκπαιδευτικοί του Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius

Δελτίο Τύπου
Το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας υλοποιεί Πρόγραμμα Comeniusμε τίτλο «Βρεχόμαστε κάτω από την ίδια βροχή και ζεσταινόμαστε από τον ίδιο ήλιο» μαζί με 5 άλλα κράτη, την Τουρκία, την Ισπανία, την Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με περιεχόμενο εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και πολιτιστικό, ενώ κάθε μήνα όλα τα σχολεία εργάζονται σε μία θεματική ενότητα και κοινοποιούν τα παράγωγα της εργασίας τους, για να χρησιμοποιηθούν και να προβληθούν στους εταίρους ομαδικά.
Το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας φιλοξένησε εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω χώρες τον Ιανουάριο και από τις 27 – 1 Απριλίου ήταν η σειρά της Ισπανίας να φιλοξενήσει εκπαιδευτικούς και παιδιά.
Από το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκαν και συμμετείχαν στην προγραμματισμένη συνάντηση στην Ισπανία ο διευθυντής τους σχολείου κ. Χαλαστάνης Θεόδωρος και από το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό η κ. Οικονομίδου Ευφημία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε…

στο Δημοτικό Σχολείο του Cintrueningoμιας μικρής πόλης της επαρχίας της Ναβάρα, κοντά στην πόλη Παμπλόνα.
Στη συνάντησή μας στο σχολείο ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας και των άλλων χωρών, για τις προγραμματισμένες απαιτήσεις και δραστηριότητες του Προγράμματος το επόμενο διάστημα, τα παράγωγα και το υλικό που έχει δημιουργηθεί και την δυνατότητα διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Ξεναγηθήκαμε στα σχολεία της περιοχής και επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου, τμημάτων ένταξης, χώρων Λογοθεραπείας, του Σχολείου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των Νηπιαγωγείων και των Βρεφονηπιακών σταθμών.
Η υποδομή, η οργάνωση, ο εξοπλισμός των σχολείων ήταν άρτιος και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Όλα τα σχολεία είχαν επάρκεια και άνεση χώρων, αρκετό εκπαιδευτικό προσωπικό και πολύ καλό υλικοτεχνικό εξοπλισμό (διαδραστικούς πίνακες, προτζέκτορες, φορητά κομπιούτερ κα.) και μεγάλους χώρους γυμναστηρίου και αυλής.
Η επίσκεψή μας περιείχε επίσης ενημέρωση και επαφή με τα πολιτιστικά στοιχεία και συνήθειες της Ισπανικής κουλτούρας, που αφορούσαν τις υποδομές των κατοικιών τους, τα φεστιβάλ ταυρομαχιών, τραγούδια, χορούς και έθιμα.
Στην πόλη υποδοχής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Δημαρχείο και να γνωρίσουμε την Δήμαρχο του Cintrueningo που με πολύ καλή διάθεση μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την αρμοδιότητά της.
Οι Ισπανοί εταίροι παράλληλα μας ξενάγησαν σε πόλεις με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κάστρα Πανεπιστήμια και πολιτιστικούς χώρους όπως η Tudela, η Oliteκαι η Pamplona.
Η επίσκεψή μας στην Ισπανία η ενημέρωση που είχαμε και η ανταλλαγή απόψεων με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες ήταν μια αξέχαστη, χρήσιμη και δημιουργική εμπειρία που σίγουρα εμπλουτίζει θετικά το έργο του εκπαιδευτικού και την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο του.
Στο Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας θα γίνει ιδιαίτερη ενημέρωση όλων των συναδέλφων, σε μια παιδαγωγική συνάντηση, με προβολή όλου του υλικού που μας δόθηκε και ενημέρωση γύρω από τα εκπαιδευτικά ζητήματα που διαχειριστήκαμε και γνωρίσαμε.
Οι Εκπαιδευτικοί
Οικονομίδου Ευθυμία
Χαλαστάνης Θεόδωρος