Κατηγορίες
προσφυγικό - μεταναστευτικό

Οι απόψεις των αρχηγών των παρατάξεων για τα στρατόπεδα (από τη χθεσινή συνεδρίαση)

dsapr2012Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε χθες βράδυ και κατόπιν αιτήματος του συμβούλου Χρήστου Αλευρά έγινε συζήτηση για το θέμα των στρατοπέδων “συγκέντρωσης”.
Το αίτημα του Αλευρά ορθώς συζητήθηκε στην αρχή (ενώ είχε λάβει αριθμό 23), αφού πρόκειται για θέμα που “καίει”.
Τo video με την τοποθέτηση Αλευρά θα το δείτε στο τέλος της ανάρτησης.
Από τη μεριά τους οι αρχηγοί των παρατάξεων έλαβαν ξεκάθαρες κατά τη γνώμη μας θέσεις. Ο Γ. Σπυρίδης ανέφερε ότι “…καλώς ή κακώς έρχονται γιατί είμαστε χώρα εισόδου, όχι προορισμού. … δεν υπάρχει δυσκολία να καταλάβει κανείς γιατί το θέμα εμφανίστηκε προεκλογικά“.
Ο Μπ. Γκιόνογλου επεσήμανε ότι…

η πατρίδα μας δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει, πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους (ενώ αν κάνουμε μια σούμα όσων ακούστηκαν από τον ίδιο τις τελευταίες ημέρες θα πούμε ότι δεν τον είδαμε και αντίθετο στη δημιουργία στρατοπέδων, αρκεί να υπάρχουν τα εχέγγυα για την ασφάλεια των περιοχών στις οποίες αυτά θα δημιουργηθούν).

Ο δήμαρχος Φ. Δημητριάδης ανέφερε πως σε πολλά είναι σύμφωνος με το θέμα (όπως αυτό τέθηκε από τον Αλευρά) όμως σε άλλα είναι κάθετα αντίθετος. Σημείωσε ότι για τη δημοσιοποίηση του θέματος ήταν ενήμεροι οι αρχηγοί των παρατάξεων, ενώ ανέφερε και τα σημεία του κειμένου Αλευρά με τα οποία συμφωνεί (εκεί να πούμε πως “χαθήκαμε” λιγάκι, γιατί στην επανάληψη παρέλειψε να αναφέρει κάποια που είχε αναφέρει στην αρχή ενώ προσέθεσε 1 ακόμη – πάντως είπε κατηγορηματικά όχι στο 10ο).
Τέλος ο Γ. Απατσίδης είπε: “βεβαίως είναι άνθρωποι, έχουν δικαιώματα. Δεν παράτησαν πατρίδες, οικογένειες έτσι. Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη για άσυλο, αν κινδυνεύουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους” ενώ απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο είπε ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι κινητοποιήσεις με τον τρόπο αυτό και πως οι διαμαρτυρίες είναι υποκριτικές.
Πάντως, όπως ορθώς τόνισε ο καθένας με τον τρόπο του, το θέμα των στρατοπέδων είναι ένα γενικότερο ανθρωπιστικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής.