Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συρία: μια μπερδεμένη ιστορία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί…

Δεν φαίνονται και πολύ καλά τα πράγματα στη Συρία του Ασσάντ.
Οι εμφύλιες συγκρούσεις συνεχίζονται στις πόλεις και στην επαρχία, στη σύρραξη έχουν εμπλακεί και μισθοφόροι από άλλες χώρες (όπως η Λιβύη) ενώ για το θέμα έχουν λάβει ήδη θέση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η Τουρκία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Προς το παρόν το Ιράν “απέχει”, αν και η εμπλοκή του είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα.
Προχθές μισθοφόροι από τη Λιβύη μπήκαν στο συριακό έδαφος από την Ιορδανία, εντοπίστηκαν από τον πιστό (ακόμη) στον Ασσάντ κυβερνητικό στρατό και καταδιώχθηκαν μέχρι το Λίβανο. Στη συνέχεια οι Σύριοι εισέβαλαν…

για ελάχιστο χρόνο εντός του Λιβάνου (έχουν άλλωστε συνηθίσει, το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια, άσε που κατείχαν και τμήμα της χώρας μέχρι τα προάστια της Βυρηττού) και τους πετσόκοψαν.
Στα βόρεια οι Σύροι αμάχοι πρόσφυγες προσπαθούν να εισέλθουν στην Τουρκία, οι Τούρκοι έχουν πάρει αέρα (ως η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της περιοχής) και προς στιγμήν είναι ακόμη στις νουθεσίες (επίσημα, αλλά ανεπίσημα λέγεται ότι υπάρχουν σποραδικές αναταλλαγές πυρών), ενώ οι αντικυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας – που ως επί το πλείστον αποτελούνται πλέον από στρατιωτικούς που έχουν αλλάξει στρατόπεδο – ζητούν από τους Τούρκους να τους παραχωρήσουν βαρύ οπλισμό.
Απ’ την άλλη οι Ρώσοι ΔΕΝ επιθυμούν αλλαγή του status quo, αφού στη Συρία έχουν τη μεγαλύτερη ναυτική βάση τους στη Μεσόγειο. Και είναι διατεθειμένοι να την προστατέψουν.
Τέλος οι Αμερικανοί παίζουν το δικό τους παιχνίδι στην περιοχή, επιθυμούν να εξαφανίσουν το καθεστώς Ασσάντ και να τοποθετήσουν στη θέση του κάτι πιο …light (αλά Ιράκ), το οποίο και τα κέφια θα τους κάνει και το Ισραήλ θα αφήσει ήσυχο μια και καλή.

Οπότε μπερδεμένη ιστορία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί…