Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Οδεύουμε προς την "κινεζοποίηση" περιοχών (μπας και έρθει κανας επενδυτής)

…ή αλλιώς “όταν οι δείκτες πρέπει να ευημερήσουν σε βάρος των ανθρώπων”

Α, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι το ελάχιστο!

Γιατί ήδη υπάρχουν προτάσεις από φορείς που εκπροσωπούν το κεφάλαιο και την εργοδοσία για δημιουργία “ζωνών” που θα προσπαθούν να ανταγωνιστούν τους βαλκανικούς μισθούς των 170 ή των 200 ευρώ το μήνα. Με το αιτιολογικό ότι έτσι ίσως να έρθουν επενδυτές στη χώρα μας. Και ήδη (επίσης) βρέθηκαν άλλοι φορείς που ζητούν να δημιουργηθούν τέτοιες “ζώνες” στις περιοχές τους – βλέπε Θράκη.
Τι είναι αυτές οι ζώνες; Στην ουσία πρόκειται για πρόταση που αρχικά έκανε το τρίδυμο της συμφοράς (Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ.) και την οποία έπιασαν στο αέρα τα δικά μας τσακάλια για να δημιουργηθούν διασυνοριακές μισθολογικές ζώνες εντός των οποίων οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, ως “τυράκι” για να μείνουν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες ή για να έρθουν και άλλοι, αντί να κατευθυνθούν στις βαλκανικές χώρες.

Όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται αρχίζει να μου θυμίζει την…
κομμουνιστική Κίνα των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν στήνονταν από τους καπιταλιστές συντρόφους του ΚΚΚ (και …προστάτες της εργατικής τάξης!) – εις το όνομα της αναπτύξεως – παρόμοιας έμπνευσης ζώνες.
Στις ζώνες αυτές τα εργοστάσια φύτρωναν όπως οι φοίνικες στο επεισόδιο του Αστερίξ που πάει στην Αίγυπτο (σιγά μην το δούμε αυτό εδώ) και οι εργαζόμενοι μετανάστευαν από τα βάθη της αχανούς χώρας για να στοιβαχτούν σε κοιτώνες μέσα στα εργοστάσια, για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 50-70 ευρώ το μήνα.