Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δεν προχωρά το έργο με τα φωτοβολταϊκά, οι τότε αποφάσεις παραχώρησης παραπέμπονται για έλεγχο

Πολύωρη λοιπόν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα αυτό της παραχώρησης ή μη εκτασης περίπου 650-660 στρεμμάτων σε περιοχές της Δ.Ε. Αλεξάνδρειας σε δυο εταιρίες, για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Το δεύτερο και σημαντικό επίσης (αφού έχει να κάνει με την επιβίωση συνδημοτών μας) είχε να κάνει με το ότι μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο σπίτι”.
Με δυο κουβέντες και σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε χθες, αν και το πρώτο θέμα δεν είναι τόσο απλό: η τελευταία διοίκηση του πρώην δήμου Αλεξάνδρειας είχε υπογράψει ένα προσύμφωνο (ας το πούμε έτσι για λόγους ευκολίας) με τις εταιρίες, παραχώρησης εκτάσεων του Δήμου.
Το ενοίκιο είχε καθοριστεί στα 80 ευρώ / στρέμμα (τιμές του 2007) και είχε επίσης συμφωνηθεί…

να καταβάλεται και το 3% των ακαθάριστων εσόδων των εταιριών – βάσει αυτών που θα υπολόγιζε ο ΔΕΣΜΗΕ – στο Δήμο. Όλα αυτά όμως ο Δήμος θα τα έβλεπε στα ταμεία του όταν η εταιρίες θα ξεκινούσαν την πραγματική παραγωγή. Στο μεταξύ οι εκτάσεις αυτές έχουν παραχωρηθεί σε αγρότες με συμβόλαια τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του 2011.
Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία θεωρούν ότι το προσύμφωνο αυτό δεν είναι νόμιμο (έτσι όπως αποφασίστηκε να κλείσει το θέμα, με τις αποφάσεις του δημοτ. συμβουλίου και των αιρετών τότε) και αποφάσισαν στη χθεσινή ψηφοφορία (συντάχθηκε με την πρότασή τους και ο σύμβουλος Χ. Αλευράς της “Λαϊκής Συσπείρωσης”) ότι πρέπει τα πάντα να σταλούν στην Περιφέρεια και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για έλεγχο. Μέχρι να αποφανθούν αυτοί λοιπόν, το θέμα παραμένει στάσιμο.
Από την άλλη, έχουμε την παράταξη του πρώην Δημάρχου Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου. Αυτοί θεωρούν πως το θέμα είναι μεν παράτυπο (ο τρόπος δηλαδή λήψης της απόφασης παραχώρησης – αν και όπως ανέφερε ο εισηγητής Ν. Ανεσίδης, όλοι τότε στο Δ.Σ. είχαν πει ναι για να υπογραφεί το προσύμφωνο) αλλά έγινε για το καλό του Δήμου, αφού τα κέρδη για αυτόν θα είναι τεράστια. Ανέφεραν δε πως αν δεν γίνει κάτι τώρα, ίσως και να χαθεί η ευκαιρία και ο Δήμος να χάσει μεγάλα ποσά. Και – μετά από πρόταση του Γ. Απατσίδη – υποστηρίχθηκε το ενδεχόμενο να ζητηθούν από τις εταιρίες τα μη καταβεβλημένα ενοίκια από την ημερομηνία υπογραφής του προσυμφώνου και μετά και να προχωρήσει ο Δήμος στην υπογραφή οριστικής συμφωνίας.
Αυτά εν ολίγοις. Το συγκεκριμένο θέμα ήταν αυτό που σχεδόν μονοπώλησε τη χθεσινή συνεδρίαση, μιλούσαν κοντά τέσσερις ώρες για αυτό. Και η απόφαση ήταν το θέμα να το εξετάσουν τα ανώτερα εντεταλμένα για ελέγχους όργανα του κράτους. 
Μέχρι τότε δεν πρόκειται να κινηθεί φύλλο και όλα παραπέμπονται τις καλένδες. Ίδωμεν!