Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η ΕΑΣ ξύπνησε και απαντά (πάντως προκαλεί με την ανακοίνωση της)

ΕΡΩΤΗΣΗ blog: πόσο μπορεί να κοστίζουν όλα αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση; Αν κοστίζουν τόσα όσα ζητάνε, μπορούν να το αποδείξουν στους αγρότες μας;
 
Σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε και συντηρείται ως προς το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω: Μετά από μακρές διαβουλεύσεις μεταξύ των ανά την επικράτεια ΕΑΣ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ΕΑΣ ξεκαθάρισαν ότι το πραγματικό κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι μειωμένο κατά τα 2/3 περίπου σε σύγκριση με το περσινό. Επί πλέον το Νομικό Συμβούλιο του κράτους απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου, με την υπ’ αριθμό 283/2006 απόφασή του γνωμοδότησε ότι η παροχή των υπηρεσιών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα μάλιστα φέτος, μαζί με την αίτηση ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ συντάσσεται η δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής που αφορά τον ΕΛΓΑ, καθώς επίσης γίνεται και η συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση του μητρώου αγροτών.
Για όλα αυτά απαιτείται απασχόληση προσωπικού, γραφική ύλη, πρόσληψη εκτάκτων, δαπάνη μετακίνησης προσωπικού κ.λ.π. Για το σκοπό της υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου συγκροτήθηκαν συνεργεία παραλαβής δικαιολογητικών σε διάφορα σημεία του Νομού και αυτό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών και για την εξοικονόμηση του χρόνου τους.
Τα εισπραττόμενα δικαιώματα, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο για τις επί πλέον παρεχόμενες υπηρεσίες και όχι την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ, μπροστά στο προσφερόμενο έργο είναι τα ελάχιστα δυνατά.
Η ΕΑΣ Βέροιας προσφέρει τις παραπάνω εργασίες ανταποδοτικά καλύπτοντας μόνο τις πραγματικές δαπάνες της χωρίς πρόσθετο όφελος και με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσει τους αγρότες. Αλλιώς θα υπάρξει ζημία και θα πρέπει όσοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εισπράττονται έξοδα να μας απαντήσουν πως θα καλυφθεί η ζημία αυτή.
Αυτοί που δημιουργούν προβλήματα (και δεν εννοούμε αγρότες και εκπροσώπους τους), θα πρέπει να ετοιμαστούν να απολογηθούν στους αγρότες για το ενδεχόμενο απώλειας των επιδοτήσεών τους.
Για την ΕΑΣ Βέροιας
Το Διοικητικό Συμβούλιο