Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Προσπάθεια στήριξης της Βιομηχανίας Ζάχαρης από τους φορείς της Ημαθίας

Από τον “Πληροφοριοδότη
 
 Προσπάθεια για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης (ΕΒΖ) καταβάλουν οι φορείς της Ημαθίας μετά την συζήτηση που άνοιξε για πώληση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο όπου ξεκαθαρίστηκε ότι η επιθυμία της ΑΤΕ είναι να απεγκλωβιστεί εντελώς από όλες τις θυγατρικές της που δεν έχουν σχέση με τραπεζικές συναλλαγές. Αυτό επισημάνθηκε τόσο από τον διευθύνοντας σύμβουλο της ΕΒΖ κ. Χαραλάμπους όσο και από τους βουλευτές Ημαθίας Τ. Σιδηρόπουλο και Α. Τόλκα οι οποίοι συναντήθηκαν με τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, πήγε το θέμα και λίγο παραπέρα σημειώνοντας ότι η πώληση της ΕΒΖ είναι προαποφασισμένη.
Οι βουλευτές Ημαθίας…

…υποστήριξαν την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Ο κ. Σιδηρόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι θα επιδιωχθεί μια συνάντηση και με τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδη, για ξεκαθαριστεί και το πολιτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι υπάρχει προοπτική στην παραγωγή ζάχαρης και πρόσθεσε ότι αν τελικά πωληθεί θα πρέπει να μην χαθεί η εθνική ποσόστωση και να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια οι παραγωγοί.

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του Άγγελου Τόλκα. Ο Μιχάλης Χαλκίδης δήλωσε αντίθετος στην πώληση ακόμη κι αν την υποστηρίξει η ΝΔ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης υποστήριξε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης προκλήθηκαν από την ΚΑΠ που ακολουθεί η Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι πρώτον η ΕΒΖ δεν πρέπει να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και δεύτερον θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους τευτλοπαραγωγούς για να συνεχίσουν την καλλιέργεια.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος Νίκος Ουσουλτζόγλου υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί δεν είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΒΖ, αλλά η καλή λειτουργία του εργοστασίου και η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας από τους αγρότες. «Αν δεν υπήρχαν οι κομματικοί κολαούζοι στην διοίκηση της ΕΒΖ όλα αυτά τα χρόνια δεν θα φτάναμε σε αυτό το χάλι» πρόσθεσε ο κ. Ουσουλτζόγλου.
Εκ μέρους των εργαζομένων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Μανώλης Λαγογιάννης, επέρριψε ευθύνες για την άσχημη κατάσταση στην ΕΒΖ σε αυτούς που άσκησαν διοίκηση, σημείωσε ότι δεν έχει γίνει κανέναν νοικοκύρεμα και πρόσθεσε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, την εποχή που οι αγρότες ετοιμαζόντουσαν να σπείρουν, άνοιξε η συζήτηση για πώληση της ΕΒΖ.
Αδιάφοροι με τον δημόσιο ή όχι χαρακτήρα της ΕΒΖ δήλωσαν και οι τευτλοεξαγωγείς. Ο πρόεδρός τους Νίκος Λιολιόπουλος τόνισε η ΕΒΖ διοικήθηκε από αποτυχημένους πολιτευτές και ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον στην παραγωγοί ζάχαρης όταν παραδοσιακοί τευτλοκαλλιεργητές σταμάτησαν να σπέρνουν τεύτλα.