Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γιατρέ μου, τα χάπια μου…

*Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης 
(από τον Πληροφοριοδότη)

Ψηφίστηκε, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από το σύνολο του Ιατρικού κόσμου της χώρας, πριν λίγες μέρες το πολυνομοσχέδιο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Με τον νέο Νόμο καθιερώνεται, μεταξύ των άλλων, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με την ενοποίηση των κλάδων υγείας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ . Το περίεργο στην ιστορία αυτή είναι ότι όσον αφορά τη λειτουργία του νέου φορέα, πολλά και σημαντικά σημεία παρέμειναν εντέχνως αδιευκρίνιστα και θολά, αλλά σύμφωνα με δήλωση του κ. Λοβέρδου, αυτά θα καθοριστούν με δυο δικές του Υπουργικές Αποφάσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα. Δηλαδή η Βουλή ψήφισε ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει πως ακριβώς θα λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ.
Τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας βιάστηκαν,

…υπό την απειλή των χιλιάδων ακυρωμένων ραντεβού του ΙΚΑ, να στήσουν έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, ο οποίος όμως δεν βρήκε ανταπόκριση από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Το ζήτημα της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ είναι γνωστό και χρόνιο. Οι ευθύνες της Πολιτείας κυρίως και των συναδέλφων όμως του Ιδρύματος αδιαμφισβήτητες. Τι πέτυχε τελικά η κυβέρνηση με την ρύθμιση που έκανε; Δημιούργησε μεγάλη σύγχυση, τις προηγούμενες ημέρες, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Το θολό τοπίο που υπάρχει με το ΙΚΑ, είναι όμως απλά το «δένδρο». Γιατί θεωρώ ότι το «δάσος» είναι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Για το πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις του κ. Λοβέρδου . Αφού παρέκαμψε τον κοινοβουλευτικό σκόπελο, τώρα μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ. Ελπίζω ο Υπουργός και οι συνδικαλιστικοί φορείς των ιατρών να προσέλθουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, για να ρυθμίσουν σωστά και με πρώτο γνώμονα  την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών , τα του ΕΟΠΥΥ. Το μεγάλο αγκάθι ωστόσο είναι, αφενός μεν, η συμμετοχή των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, αφετέρου δε,  το εργασιακό καθεστώς των Ιατρών που θα κληθούν να συμμετέχουν στον νέο φορέα. Το σύνολο του ιατρικού κόσμου εκφράζει εύλογες ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας που θα αποφασίσει ο κ. Υπουργός. Είτε λοιπόν, θα έχουμε συμβάσεις έργου, είτε πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση. Αναγνωρίζω ότι το δεύτερο ενδεχόμενο φαντάζει δύσκολο, λόγω  της οικονομικής κρίσης, όμως το πρώτο θα ήταν οδυνηρό για τον κλάδο και κατ επέκταση και για τους ασθενείς . Και τούτο διότι, αν ο λειτουργός της Υγείας , όπως αντίστοιχα της Δικαιοσύνης κτλ., δεν είναι μισθολογικά ικανοποιημένος, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο, στην περίπτωση μας, στην αντιμετώπιση των ασφαλισμένων.
Το θέμα είναι ότι στην σύγκρουση μεταξύ Υπουργείου και Ιατρών, τα θύματα να μην είναι για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολίτες. Γι αυτό θεωρώ μείζονος σημασίας, το να προσέλθουν στον διάλογο και οι δυο πλευρές έχοντας ως κύριο γνώμονα την υγεία του ελληνικού λαού.