Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αδαμ. Πεπελάσης: "Διορθώνοντας τα οικονομικά στο χαρτί, να δούμε στο τέλος τι κοινωνία θα φτιάξουμε"

“Οι αντοχές της κοινωνίας αρχίζουν και υποχωρούν, πόσο καιρό θα μπορεί η κοινωνία να αντέχει μέτρα;”

Απλά λόγια, απλά ελληνικά από τον μεγαλύτερο ίσως εν ζωή Έλληνα οικονομολόγο, από τον Αδαμάντιο Πεπελάση. Ο άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται στην 9η δεκαετία της ζωής του αλλά η πνευματική του διαύγεια είναι αποδεδειγμένη: βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα από οποιονδήποτε άλλο άκουσα τον τελευταίο ένα χρόνο στην τηλεόραση.

Εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ και είπε τα αυτονόητα, τα οποία όμως δεν τα ακούει κανείς! Για την επιστροφή στη δραχμή είπε ότι θα ήταν κάτι ανάλογο “με τη Μικρασιατική Καταστροφή, που στη διαδρομή του χρόνου αποδείχθηκε ότι ανανέωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ψυχής και δραστηριότητας. Παραμένει μια μεγάλη συγκινησιακή και καταστροφική εμπειρία, κάτι ανάλογο θα συμβεί με τη φυγή μας από το ευρώ“.
Για την κρίση είπε επί λέξη: “φοβάμαι ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία τόσο ήρεμα όσο θέλαμε ή όπως την πιστεύαμε“.
Είπε δε ότι δεν είναι απαισιόδοξος αλλά αναρωτήθηκε αν θα τα καταφέρουμε τώρα. Μίλησε για τα επόμενα 10-15 χρόνια και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα είναι αγνώριστη, σε πολλά σημεία θα είναι αγνώριστη προς το χειρότερο και σε πολλά άλλα προς το καλύτερο. “Οι αντοχές της κοινωνίας αρχίζουν και υποχωρούν, πόσο καιρό θα μπορεί η κοινωνία να αντέχει μέτρα;” αναρωτήθηκε.
“Διορθώνοντας τα οικονομικά στο χαρτί, να δούμε στο τέλος τι κοινωνία θα φτιάξουμε”, είπε. “Δεν είπαμε (οι ιθύνοντες) ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, απλώς τον κολακεύαμε και τον παραπλανούσαμε. Ούτε τώρα λέμε την αλήθεια”.
Και ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν κάποιος μιλούσε την εποχή της …”ισχυρής Ελλάδας” για τα προβλήματα, τότε όλοι τον έβλεπαν εχθρικά.  Τέλος για τη σημερινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πέραν  10 ατόμων  οι υπόλοιποι τρέχουν δεξιά και αριστερά και δεν ξέρουν τι κάνουν.