Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

The wall

Άρθρο του Ν. Μπρουσκέλη
(από τη στήλη “Απόψεις-Δημόσιος διάλογος” του Πληροφοριοδότη)
Πριν λίγα χρόνια στον τοίχο ενός κρατικού νοσοκομείου, είχα διαβάσει ένα σύνθημα γραμμένο από μια αριστερίστικη οργάνωση: «κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος». Το σύνθημα λοιπόν αυτό, μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά, που στη χώρα ανοίγει η συζήτηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση. Το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπολογίζει ότι εισέρχονται στην χώρα παράνομα 200 με 250 άτομα ημερησίως, «χοντρικά» δηλαδή κάπου 80.000 τον χρόνο. Έτσι οι Έλληνες μικροαστοί απέκτησαν νταντάδες , ξένες παραδουλεύτρες και φτηνά εργατικά χέρια για την οικοδομή, το χωράφι κτλ. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι γνωστά, άλλωστε βλέπουμε καθημερινά τι συμβαίνει στις γειτονιές της Αθήνας, της Πάτρας και άλλων ελληνικών πόλεων.

Το ζήτημα που εγείρεται δεν είναι αν χρειάζεται αντιμετώπιση, που σ αυτό όλοι απαντούν καταφατικά, αλλά τι είδους αντιμετώπιση θα είναι αυτή. Ο φράκτης λοιπόν, μήκους 12,5 χιλιομέτρων που σκοπεύει να κατασκευάσει η κυβέρνηση στον Βόρειο Έβρο, δεν νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει τέτοιες λύσεις. Φράχτες δεν έχουν και οι ΗΠΑ στη μεθόριο με το Μεξικό; Δεν βρήκαν όμως έτσι καμία βελτίωση στο πρόβλημα. Οι απελπισμένοι από τις χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής συνέχισαν να εισρέουν, βρίσκοντας πάντα άλλες διεξόδους. Έτσι μάλλον θα γίνει και εδώ. Φαίνεται  λοιπόν, ότι η κίνηση αυτή του Υπουργείου έχει σκοπό τον εντυπωσιασμό, παρά την ουσία του θέματος, η οποία θεωρώ ότι πρέπει να έχει ως βάση μια συνολική αντιμετώπιση, στα πλαίσια της Ε.Ε., με σοβαρές και στοχευμένες πολιτικές κινήσεις από πλευράς της, κυρίως προς τις χώρες από όπου προέρχονται οι λαθρομετανάστες. Μήπως όμως η Ευρώπη ψάχνεται στο µεταναστευτικό, όπως και στα οικονοµικά;
Αλήθεια, πως θα αντιδρούσε το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, αν τον φράχτη τον κατασκεύαζε επί των ημερών της η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση; Τα σχέδια άλλωστε αυτά, που σήμερα υλοποιούνται,  είναι στα συρτάρια του αρμόδιου Υπουργείου από το 2008…