Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος

Κάτι παραπάνω ήξεραν όσοι το είπαν και το καθιέρωσαν. Είναι και το αγαπημένο μου ρητό, γιατί αν δεν την πατήσεις δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις!
Κάτι τέτοιο κινδυνεύουν να πάθουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφού σε δημοσκόπηση για την εξωτερική πολιτική που πραγματοποιήθηκε στην εξ’ ανατολών γείτονα (σε δείγμα 1504 ατόμων, εντός του Δεκεμβρίου που μας πέρασε) το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μεγαλύτερος εχθρός για την χώρα είναι οι ΗΠΑ και το 24% το Ισραήλ. Ειδικά δε με το τελευταίο – με το οποίο η Τουρκία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν “κώλος και βρακί” – το 63% θεωρεί πως πρέπει να παγώσουν ακόμη και οι σημερινές τους σχέσεις! Αντίθετα ένα 28% θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: μήπως τώρα που είμαστε στριμωγμένοι οικονομικά, να “ανοιχτούμε” λιγάκι; Υπάρχουν και τα αέρια και τα πετρέλαια στη μέση. Λίγος κοινός νους και πολλή διακριτική και αποτελεσματική εξωτερική οικονομική πολιτική χρειάζεται….
(η Ελλάδα ΔΕΝ θεωρείται κίνδυνος, μόλις το 2% μας θεωρεί επικίνδυνους. Θες λίγο η υπεροψία της …τοπικής υπερδύναμης, θες λίγο η “κρίση” που μας έχει χτυπήσει, μας έχουν συνδεμένους με Καΐρο!! Εμείς θα πρέπει όμως να ‘χουμε το νου μας πάντοτε.)