Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

98 και 66 χρόνια μετά


ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ (το 1912),
ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ & ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΖΕΤΑΙ (το 1944)

Σαν σήμερα – με το παλιό ημερολόγιο – έλαβε χώρα η ναυμαχία της Έλλης, η μια από τις δυο μεγαλύτερες που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού πολέμου.
Με κινήσεις που δεν περνούσαν καν στα μυαλά των Τούρκων, ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης καταφέρνει να στείλει στα βάθη των Δαρδανελλίων τον Οθωμανικό στόλο για πάρα πολύ καιρό.
Ήταν η ναυμαχία που έκανε τους Τούρκους να μην βγαίνουν στο Αιγαίο για πολλά-πολλά χρόνια…

Επίσης, σαν σήμερα ξεκίνησαν τα λεγόμενα “Δεκεμβριανά” και η μάχη της Αθήνας. Σε διαδήλωση του ΕΑΜ (που έγινε μετά από την παραίτηση των υπουργών που ανήκαν στο ΕΑΜ την προηγούμενη ημέρα) σκοτώθηκαν από άνδρες της αστυνομίας 28 διαδηλωτές. Την επόμενη ο Άγγλος στρατηγός Σκόμπυ κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και αρχίζουν πλέον να μιλούν τα όπλα Ελλήνων που σκότωναν Έλληνες, με την ενεργό εμπλοκή των “συμμάχων” Άγγλων, οι οποίοι βομβαρδίζαν την Αθήνα για μέρες. Φυσικά πρέπει να υπάρχει πάντοτε στη μνήμη των Ελλήνων το γνωστό τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ, ο οποίος στις 5 Δεκεμβρίου γράφει προς τον στρατηγό του για το θέμα: “….Μη διστάζετε, πάντως, να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση […] Πρέπει να κρατήσωμεν τας Αθήνας και να επιβληθώμεν. Εάν τούτο το επιτύχετε χωρίς αιματοχυσίαν, θα είναι κατόρθωμα διά σας, αλλά και με αιματοχυσίαν θα είναι επίσης κατόρθωμα, εάν αυτή είναι απαραίτητος.”
Τα γεγονότα της 3 Δεκεμβρίου αποτέλεσαν τη δεύτερη φάση του Ελληνικού εμφυλίου και οδήγησαν στην τελική του φάση, που διήρκεσε μέχρι το 1949 αλλά “έκαψε” την Ελλάδα για τα επόμενα 40 χρόνια.