Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σλοβάκος πολιτικός για τη χώρα του: "Να φύγουμε από το ευρώ αν…"

Εκεί ούτε παίζουν αλλά ούτε και κινδυνολογούν, δημοσιοποιώντας σενάρια καταστροφολογίας αν η χώρα τους πάψει να έχει το ευρώ ως νόμισμά της.
Ο λόγος για τη Σλοβακία,  ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της οποίας Ρίτσαρντ Σούλικ ζήτησε σήμερα να προετοιμαστεί η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, αν η κρίση χρέους πλήξει και άλλες χώρες. Ο Σούλικ είπε ότι η Σλοβακία, που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, χρειάζεται “…να ετοιμάσει ένα Σχέδιο Β. Και αυτό είναι η επαναφορά της σλοβακικής κορόνας“. Σε άρθρο του σε εφημερίδα προσθέτει: «Πρέπει τουλάχιστον να προστατεύσουμε τις αξίες* που δημιούργησαν οι άνθρωποι που ζουν στην Σλοβακία».  Η Σλοβακία γνώρισε θετικές επιπτώσεις από την είσοδό της στην ευρωζώνη και η οικονομία της αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι 4,1% φέτος-περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που υιοθέτησε το ευρώ.
*ούτε το νόμισμα, ούτε την οικονομία, ούτε τις τράπεζες! “..να προστατέψουμε τις αξίες ..” είπε ο Σλοβάκος, γιατί κατανοεί ότι η δύναμη μιας χώρας είναι πρωτίστως οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Όταν  δυστυχούν οι άνθρωποι η χώρα δεν έχει ουδεμία ελπίδα, ακόμη και αν έχει πολύ καλούς οικονομικούς δείκτες. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά κάποτε.