Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ;


Τη βδομάδα που μας πέρασε (συγκεκριμένα το βράδυ της
προηγούμενης Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου) έγινε μια συνάντηση πολιτών από διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου Αλεξάνδρειας σε καφενείο της έδρας του Δήμου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετικά, με την κρίση που περνάει η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για το μέλλον της.
Ίσως να προταθεί και μία τέταρτη (πλέον) εναλλακτική πρόταση για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου; Άγνωστο για την ώρα.

Μια πρώτη ιδέα για τις θέσεις που πρεσβεύει η κίνηση αυτή μπορείτε να έχετε διαβάζοντας την ανακοίνωση που ακολουθεί:

Όσοι-ες πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε αυτή την κίνηση, είμαστε απλοί πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Αλεξάνδρειας. Αυτό που μας ενώνει είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον για τις πόλεις, τα χωριά και τις γειτονιές μας. Έχουμε συναντηθεί σε προσπάθειες και δράσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης και της περιοχής μας (πολιτιστικό κέντρο Αλεξάνδρειας, ΧΥΤΑ, χωματερή Νησελίου, ποιότητα νερού κλπ).
Είμαστε σήμερα σε θέση ως τοπικές κοινωνίες που συναπαρτίζουν το νέο Δήμο Αλεξάνδρειας να πούμε ΝΑΙ στη συγκρότηση μιας αδέσμευτης και πραγματικά ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών που μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, με περιοδικότητα και ανακλητότητα των εκπροσώπων μας, θα συζητάμε τα προβλήματα, θα διαμορφώνουμε προτάσεις και θέσεις και θα αποφασίζουμε συλλογικά με σύνθεση και συναίνεση.
Εμείς λέμε ΟΧΙ στο κυρίαρχο δημαρχοκεντρικό μοντέλο με τους δημότες στη γωνία και στο περιθώριο.
Οραματιζόμαστε μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία να έχει στόχο:
-Την προώθηση ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών στη χάραξη της δημοτικής πολιτικής (πυρήνες χάραξης πολιτικής τα τοπικά συμβούλια χωρίς διακρίσεις μητροπολιτικών κέντρων και περιφέρειας).
-Τη δημιουργία σταθερών δομών απασχόλησης στις Υπηρεσίες του Δήμου με αξιοκρατικά, κοινωνικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.
-Να λέει ΟΧΙ σε λογικές εκχώρησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης κάθε κοινωνικού αγαθού (υγεία, παιδεία, πρόνοια, περιβάλλον, πολιτισμός).
-Να έρχεται σε ρήξη με ρουσφετολογικές και πελατειακού χαρακτήρα πρακτικές και να προωθεί τη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του.
-Την Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Πολιτική (πράσινο, διαχείριση απορριμμάτων, νερό, παράνομες χωματερές).
-Την επέκταση των κοινωνικών δομών υγείας και πρόνοιας (Βοήθεια στο σπίτι, κοινωνική μέριμνα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, υποστήριξη ευπαθών ομάδων).
-Την αξιοποίηση και ανάπτυξη ελεύθερων χώρων (πάρκα, παιδικές χαρές, χώρων άθλησης και πολιτισμού).

Τέλος δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας με τις πολιτικές του μνημονίου. Αυτές οδηγούν σε κοινωνική πτώχευση τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα και στραγγαλίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναθέτοντας της αρμοδιότητες και παράλληλα στερώντας της από τους θεσμοθετημένους πόρους.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την απόκρουση αυτής της πολιτικής που οδηγεί τη χώρα μας σε έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Καταλαβαίνουμε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να αποφασίσουμε ως πολίτες. Θα μείνουμε απλοί παρατηρητές και ψηφοφόροι ώστε να αποφασίσουν κάποιοι άλλοι για λογαριασμό μας ή θα πάρουμε την υπόθεση της λύσης των προβλημάτων στα χέρια μας;