Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ο τρόπος που συγκροτείται)

Από τις συζητήσεις που γίνονται αριστερά-δεξιά είναι πλέον αντιληπτό πως ο καθένας λέει ότι του κατέβει για τις εκλογές. Μια ματιά στο νόμο 3852/2010 (αυτόν που όλοι ξέρουμε ως “Καλλικράτη” δηλαδή) είναι αρκετή για να λυθούν μια σειρά από απορίες που όλοι έχουμε (φανταστείτε τι έχει να γίνει με τις μονοεδρικές, αν ποτέ επιλεγεί το σύστημα 120+180).

Συνοπτικά όμως μπορούμε να πούμε ότι:
Δημοτικό συμβούλιο Στο νέο δήμο της Αλεξάνδρειας (Αλεξάνδρεια, Αντιγονίδες, Μελίκη, Πλατύ) το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 33 μέλη. Από αυτούς οι 20 θα είναι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο που πλειοψήφησε και οι υπόλοιποι 13 θα κατανεμηθούν αναλόγως (εξαρτάται και πόσα θα είναι τελικά τα ψηφοδέλτια που θα ζητήσουν να τα τιμήσουμε).

Πως εκλέγονται αυτοί οι 33; Ο σημερινός δήμος Αλεξάνδρειας θα “στείλει” στο νέο δημοτικό συμβούλιο 15 συμβούλους (9 σύμβουλοι από αυτόν που πήρε τις εκλογές και 6 της μειοψηφίας), ο δήμος Πλατέος 8 συμβούλους (5 συν 3 της μειοψηφίας), ο δήμος Μελίκης 6 (4 συν 2) και ο δήμος Αντιγονιδών 4 (2 συν 2).


Οι οικισμοί
χωρίζονται σε δημοτικά διαμερίσματα και τοπικά διαμερίσματα.

Συνολικά για να είναι ένα ψηφοδέλτιο ικανό να παρουσιαστεί στις εκλογές θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά 125 υποψηφίους (κάθε είδους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικών διαμερισμάτων, συμβούλους τοπικών διαμερισμάτων) ενώ για να είναι πλήρες θα πρέπει να έχει 168 νοματαίους, ζωή να ΄χουνε!

Αυτά για αρχή. Όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, ολοένα και θα ασχολούμαστε περισσότερο με τα της διαδικασίας γιατί πολύ στη διεργασία και στο μαγείρεμα το ρίξαμε και έτσι άκρη δε βγαίνει.
Όσο για τον νόμο, το πλήρες κείμενο θα το βρείτε στο site του Εθνικού Τυπογραφείου (ΕΔΩ) και στην αναζήτηση Φ.Ε.Κ. πληκτρολογήστε τον αριθμό 87.

κλείνοντας, μια επισήμανση προς τους υποψηφίους δημ. συμβούλους: Όλοι σας θέλετε να προσφέρετε, κάποιοι επειδή το’χετε μέσα σας, κάποιοι επειδή θέλετε πραγματικά να φτιάξετε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.
Επειδή όμως το παραμύθι που σχετίζεται με την …παράταξη και το συνδυασμό και συχνά αναφέρετε τα …γνωστά “για το καλό του συνδυασμού”, “για το καλό της παράταξης” κλπ ο κόσμος δεν το τρώει
πλέον (αν πάμε σε δεύτερη Κυριακή αυτό θα το δούμε ξεκάθαρα) φροντίστε σε κάθε περίπτωση να καταλάβετε τουλάχιστον τη δεύτερη θέση σε ψήφους στο συνδυασμό σας. Όπου και να είστε υποψήφιοι, είτε βγει, είτε όχι ο δήμαρχος που θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου σας, εσάς σας περιμένει μια θέση σε αίθουσα του κτηρίου στην Εθν. Αντίστασης 42 στην Αλεξάνδρεια!