Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΟΙ …ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

Πολλές φορές κάποια πράγματα τα περνάμε στα …γρήγορα, γιατί ΔΕΝ έχουν άμεση επίδραση στη ζωή μας.
Κάτι τέτοιο έγινε και με αυτή την είδηση, την οποία βρήκα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.
Για διαβάστε (γιατί δεν είναι μόνο οι αυξήσεις του ΦΠΑ που ήρθαν, υπάρχουν και σκέψεις για μετακινήσεις αγαθών και υπηρεσιών στην ψηλότερη κλίμακα του φόρου):

Φοροσόκ για τους καταναλωτές και την αγορά φέρνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει από 1-1-2011 σε σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και φάρμακα αποτελούν τις δύο κατηγορίες αγαθών που «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠΑ και τις κατακόρυφες ανατιμήσεις, αφού αποτελούν τη νέα κόκκινη γραμμή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να αποφευχθεί καταλυτικό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που δοκιμάζονται ήδη αλλά και νέο έντονο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Από την άλλη πλευρά, στη λίστα που άρχισαν να μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών «κλειδωμένη» θεωρείται η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή των τροφίμων για υψηλά βαλάντια όπως το χαβιάρι και τα είδη ντελικατέσεν αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών που δεν απασχολούν μόνο τους έχοντες. Από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ δεν φαίνεται να γλιτώνουν οι χυμοί, τα αναψυκτικά και οι ξηροί καρποί, τα εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11% ενώ στις εφημερίδες και στα βιβλία ενδέχεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση αφού σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 5,5% και δεν αποκλείεται να φτάσει το 23%. Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ακόμη και υπηρεσίες κηδειών…