Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χιονοδρομικά: τιμές που παίζουν καθημερινά!

Μόλις χθές παρακολουθούσαμε με φίλους ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση για τα χιονοδρομικά της Ελλάδας. Και η συζήτηση περιστράφηκε στη συνέχεια γύρω από τις τιμές σε αυτά αλλά και τον παραλογισμό όσων διαχειρίζονται αυτές τις επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για Δήμους είτε για το Κράτος.
Απο περιέργεια και μόνο μπήκα στο site του χιονοδρομικού του Σελίου, στο οποίο έχει πάει (έστω και για βόλτα) η πλειοψηφία των Ημαθιωτών όλα αυτά τα χρόνια.
Καλαίσθητο και με ενδιαφέρουσες πληροφορίες το site, αν και θα μπορούσαν να ανανεώσουν το σημείο που αφορά τις τιμές, αφού αυτό που υπάρχει αναρτημένο αφορά την περίοδο 2008-2009 και όχι 2009-2010.
Αλλού όμως είναι το πρόβλημα: γιατί η τιμή είναι διαφορετική τις καθημερινές και διαφορετική τα Σαββατοκύριακα; Τι αλλάζει; Η τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν εικεί ψηλά στο βουνό; Η τιμή του πετρελαίου για τη θέρμανση των χώρων; Τα πάγια λειτουργικά έξοδα;
Τι διαφορετικό συμβαίνει και από τις 00:01 κάθε Σαββάτου μέχρι 23:59 κάθε Κυριακής οι τιμές είναι φουσκωμένες;
Απόδειξη αποτελεί η εικόνα στα δεξιά, στην οποία βλέπουμε αύξηση στην τιμή για ενήλικες που φτάνει και το 50% (από τα 10 στα 15 ευρώ).
Δηλαδή κάτι αλλάζει εκεί στα 1500 μέτρα υψόμετρο ξαφνικά τα Σαββατοκύριακα & τις αργίες και οι επισκέπτες πρέπει να πληρώνουν κάτι παραπάνω για να χαρούν το χιονάκι και την ομορφιά του τοπίου. Αδυνατώ να αντιληφθώ τι ακριβώς είναι αυτό που αλλάζει! Εκτός και αν η τιμή είναι ανάλογη του κόσμου που επισκέπτεται το μέρος αυτό (και γενικότερα όλα τα μέρη με χιονοδρομικά). Γιατί άλλο να πεις “είναι υψηλή περίοδος από 1/12 έως 31/01” και άλλο να λές είναι υψηλή περίοδος η ίδια αλλά κάπως υψηλότερη τα Σ/Κ που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Πιο πολύ αρπαχτή μου κάνει το θέμα παρά “υψηλή περίοδο”.
Σίγουρα όμως ΔΕΝ αλλάζει η νοοτροπία των ιθυνόντων, που βρίσκουν μια καλή ευκαιρία να τα αρπάξουν από τους επισκέπτες τους, χωρίς καμία βάσιμη δικαιολογία.
Είναι σαν να λέμε πως πηγαίνετε στο καφέ της γειτονιάς σας και πληρώνετε €1,00 τον ελληνικό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και τα σαββατοκύριακα και τις αργίες €1,50. Εμπορική επιχείρηση το ένα, εμπορική επιχείρηση το άλλο. Δεν αλλάζει κάτι, νομίζω….
Για όσους ενδιαφέρονται πάντως υπάρχει και μια ανακοίνωση που αφορά αυτό το Σ/Κ (12 & 13 Δεκεμβρίου 2009):
Από το ΕΧΚ Σελίου ανακοινώνεται ότι για το σαββατοκύριακο 12 και 13.12.2009 θα λειτουργήσουν τα baby lift (πίστες 15 και 16) στη βάση του χιονοδρομικού. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να δοθούν σε λειτουργία την Κυριακή 13.12.2009 οι πίστες Δάφνη (12) και Ευρυδίκη (13 συνδετικό) στη λάκα του Αρσούμπασι, όπως και η πίστα Ερατώ (3-λούκι).
Εκ του ΕΧΚ Σελίου
Το site στο οποίο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες είναι το www.seli-ski.gr , το οποίο και αξίζει – δίχως δεύτερη κουβέντα να επισκευτείτε.