Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

έξι μήνες χρόνος ακόμη….

Η θέση μας ήταν γνωστή και τελικά ασκήθηκε το περιβόητο veto, για την ένταξη των βορείων γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ.
Ο Καραμανλής στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αλλά:
1) δεν τελείωσε ΤΙΠΟΤΕ, παρά μόνο πήραμε αναβολή διάρκειας 6 μηνών.
2) δεν θα πρέπει να επαναπαυτούμε και να πούμε π
ως κάναμε μια τεράστια νίκη, έναντι του μικρού μας γείτονα.
3) θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ την στάση των χωρών που μας “στήριξαν”, να έρθουμε σε επαφές μαζί τους γιατί τελικά θα πρέπει να αποφύγουμε την απομόνωση αλλά να δούμε και την περίπτωση κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στον Μπούς και στα τσιράκια του (που σημειωτέον, μας τους φόρτωσε και στην Ε.Ε.)!

Σίγουρα κάποια ανταλλάγματα δόθηκαν, αυτά συνήθως τα μαθαίνουμε μετά από καιρό και 100% δεν είναι καλά για τον τόπο. Όμως έτσι είναι η διπλωματία: δίνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο (μόνο οι Τούρκοι καταφέρνουν να μην δίνουν τίποτε και να τα παίρνουν όλα…).

Έχουμε 1 εξάμηνο μπροστά μας να τα βρούμε και με τους γείτονες μας. Φάνηκε πως ΚΑΙ οι προστάτες τους υπάρχει η περίπτωση να χάσουν στο διπλωματικό παιχνίδι. Έχουμε 6 μήνες καιρό να τα βρούμε σε ένα ιστορικά αποδεκτό όνομα και να τους στηρίξουμε έναντι των όποιων θέλουν να τους κάνουν κομμάτια. Δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στο F.Y.R.O.M. αλλά θα πρέπει να τους βάλουμε είτε στο ΝΑΤΟ, είτε στην Ε.Ε. με ένα όνομα αποδεκτό και από αυτούς και από την ιστορία. Όμορφα και ωραία. Γιατί τα λεφτά (πάντα είναι θέμα χρημάτων και τίποτε άλλο) είναι πάρα πολλά, οι Ρώσοι είναι διαθέσιμοι να μας στηρίξουν όσο μπορούν περισσότερο (όχι επειδή μας αγαπάνε αλλά επειδή ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι προς το συμφέρον τους), το ίδιο και οι υπεύθυνοι για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας Γερμανοί (που έκαναν συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τους Ρώσους και δεν θέλουν να τους δυσαρεστήσουν).

Και κάτι ακόμη – για να μην ξεχνιόμαστε : ας ΜΗΝ ξεπουλήσει η κυβέρνηση τα λιμάνια, ιδιαίτερα αυτό της Θεσσαλονίκης! Είναι τεράστιο οικονομικό και διπλωματικό όπλο το λιμάνι της πόλης, και θα είναι ακόμη καλύτερα αν παραμείνει σε κρατικό έλεγχο!!