Τεχνολογικό το σημερινό post.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το πόσο εξαρτημένοι είστε (από τεχνολογικής άποψης); Και δεν εννοώ τα διάφορα φρικιά τα οποία περνούν 10, 12 ώρες ή ακόμη και 24 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή τους. Εννοώ όλους εμάς που για λόγους εργασίας είμαστε στην δυσάρεστη θέση να βγάζουμε τα μάτια μας μπροστά σε μιά οθόνη.
Με υπολογιστές ξεκίνησα να ασχολούμαι στο πανεπιστήμιο, όταν για καθαρά οικονομικούς λόγους αγόρασα υπολογιστή (ή μάλον να το πω καλύτερα, “μου αγόρασαν υπολογιστή”) για να γράψω την πτυχιακή μου εργασία. Η συγγραφή και οι τυχόν διορθώσεις ήταν οικονομικά και από άποψη χρόνου ασύμφορο να γίνουν από άλλο άτομο, έβγαινε φτηνότερα (παρότι οι αρχαίοι επεξεργαστές της εποχής χρυσοπληρώνονταν τότε).
Όπως και να έχει, ξεκίνησε η διαδικασία τότε, με μιά ιδιαιτερότητα που η πλειοψηφία των χρηστών pc μέχρι πρίν ένα-δύο χρόνια την είχε. Εξάρτηση ολοκληρωτική από την εταιρία του Θείου Bill (αν δεν γνωρίζετε τον Θείο Bill αλλάξτε τώρα blog!).
Τα πάντα την εποχή εκείνη και μέχρι πρίν από 1-2 χρόνια κινούνταν στον αστερισμό του Θείου Bill και την εταιρίας του. Hardware φτιαγμένο να εργάζεται στα μέτρα των προϊόντων της Εταιρίας, software φτιαγμένο να εργάζεται στα μέτρα της Εταιρίας κ.ο.κ.
Στο μεσοδιάστημα, και χωρίς να γίνω γκουρού του pc έψαχνα μια εναλλακτική λύση, που φυσικά ήταν τα λειτουργικά ελεύθερου λογισμικού. Εμβρυακή η κατάσταση τότε, εξαιρετική σήμερα! Δηλαδή, βρισκόμενος ήδη σε στάδιο ημιμάθειας ως προς τα pc, πήρα χαμπάρι – όπως και εκατομμύρια άλλοι – το παιχνιδάκι και αποφάσισα να στραφώ αλλού. Τα παράτησα σε στάδιο ημιμάθειας όλα και στράφηκα στα “ελεύθερα”. Όχι πως τώρα δεν ζορίζομαι και εκεί. Αλλά αποφάσισα πως στον συγκεκριμένο τομέα είναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.
Η εξάρτηση έγινε εμφανής εχθές, όταν χρειάστηκε να κάνω ένα format, να σβήσω την σαβούρα ετών και να αποκτήσω ένα πιο γρήγορο και αξιόπιστο pc (στο μέτρο του δυνατού, μην γελιόμαστε). Ο χαμός!!
Ενεργοποιήσεις, κοντρα-ενεργοποιήσεις, κωδικοί ασφαλείας (ή αν-ασφαλείας μήπως;) και άλλα αστεία που έχουν βγάλει την ψυχή του κοσμάκη (και πολλά λεφτά από την τσέπη του ίδιου κοσμάκη επίσης) εδώ και χρόνια.
Και πάνω από όλα, τα τεράστια κενά στην ασφάλεια – 1,5 ώρα κατέβαζε το μηχάνημα “ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας”, με 1 δις ιούς να απειλούν τον κάθε ημιμαθή (δεν λέω μέσο χρήστη, αυτή είναι περιγραφή που δίνει η Εταιρία και οι γύρω από αυτήν “συνεργάτες” και κατασκευαστές software), που κονόμησαν μαζί με αυτόν παρέχοντας από software και hardware μέχρι πτυχία που αποδεικνύουν πως ξέρετε να δουλεύετε τα συστήματα (μαζί με το γεγονός πως ξέρετε να δουλεύετε σαν σκυλιά για να πληρώνετε αυτές τις πατέντες).
Σε τελική ανάλυση κατάλαβα για μία ακόμη φορά πως οι εξαρτήσεις (ακόμη και εδώ – ιδιαίτερα εδώ στην εποχή μας) είναι κακό πράγμα!
Η λύση : ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ!
Πώς:
1) ψάξτε το παλιό σας pc, κάπου θα κοιμάται στην αποθήκη.
2) φορτώστε λιγάκι την μνήμη του
3) εγκαταστήστε λειτουργικό ανοιχτού κώδικα. έχουν κάνει τεράστια βήματα, και ορισμένα είναι έτη φωτός μπροστά απο την τελευταία έκδοση της Εταιρίας του Θείου Bill.
Αν δεν έχετε παλιό pc, αγοράστε ένα καινούριο – χωρίς λειτουργικό. Και εγκαταστήστε λειτουργικό ανοιχτού κώδικα (άσε που θα έχετε και τεράστιο αριθμό προγραμμάτων – τζάμπα – για τα οποία θα έπρεπε να πληρώσετε ένα κάρο λεφτά).
Θα δείτε και θα μάθετε πράγματα που ούτε θα φανταζόσασταν στο κοντινό σας ψηφιακό παρελθόν. Άσε που θα αναστήσετε περιφερειακά που δεν δούλευαν με το λογισμικό του Θείου Bill (πάλι τα ίδια; είπαμε, ο Θείος Bill είναι ΕΝΑΣ!).
Και φυσικά μην κολλήσετε στο “ακόμη δεν έμαθα καλά-καλά το λειτουργικό του θείου Βill, θα πάω σε άλλα;”. Στην προκείμενη περίπτωση ισχύει κάτι το οποίο πολλοί σκέφτονται μα λίγοι παραδέχονται: καλύτερα ημιμάθεια (όσο πατάτε κουμπάκια χωρίς να ξέρετε τι έχουν από πίσω, δεν πρόκειται να βελτιωθείτε καθόλου) παρά εξάρτηση!!
σημείωση: πολλές ελληνικές τράπεζες ακόμη εμπιστεύονται την ασφάλεια του λογισμικού του Θείου Bill στο e-banking. (που ‘ναι τα φράγκα μου οέο;;)