Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πολωνός βουλευτής θέλει να ζητήσει η χώρα του πίσω δανεικά 400 ετών

Μπορεί οι δικοί μας πολιτικοί να τρέμουν και να αναφέρουν ακόμη τη λέξη “επανορθώσεις”, “κατοχικό δάνειο”, “απαιτήσεις” (βασικά, όχι απλά τρέμουν αλλά αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τις παραπάνω λέξεις!), στην Πολωνία όμως δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό και έχουν φτάσει σε σημείο να ζητούν την επιστροφή δανεικών που Ισπανοί είχαν λάβει από τη χώρα τους πριν από 500 χρόνια!!
Ο 27χρονος Πολωνός βουλευτής Marek Poznanski, του αριστερού Κινήματος του Παλικότ, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας να εξετάσει το θέμα ενός “δανείου” ύψους 235 εκατομμυρίων ζλότι (57,4 εκατ. ευρώ) που ανάγεται στον 16ο αιώνα και είχε πάρει η Ισπανία από την Πολωνία.
Πως έχει η ιστορία;
Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Ισπανίας (Felipe II de Habsburgo, 1527-1598) είχε πάρει πριν …400 χρόνια ένα δάνειο από την Ιταλίδα βασίλισσα της Πολωνίας Μπόνα Σφόρτσα (1494-1557) ένα δάνειο ύψους 430.000 χρυσών δουκάτων με σκοπό να καλύψει τα έξοδα του πολέμου μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας για τον έλεγχο του Βασιλείου της Νεάπολης. Ο πόλεμος έγινε, τελείωσε αλλά…

…ο Ισπανός βασιλιάς δεν ήθελε (ή δεν είχε) να πληρώσει το δάνειο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Μπόνα Σφόρτσα, που πέθανε εξόριστη στο Μπάρι της Ιταλίας, πιθανότατα δηλητηριάστηκε κατ’ εντολή του Φίλιππου Β’ για να μην ξοφλήσει το χρέος του.
Επί πολλά έτη οι Πολωνοί απαιτούσαν την εξόφληση του δανείου. Κατάφεραν όμως και έλαβαν μόλις το 10% αυτών που έδωσαν, και αυτό 250 χρόνια μετά τη σύναψη του δανείου!
Στις ημέρες μας τώρα: ο Marek Poznanski κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας να ξαναδεί τι έγινε με εκείνο το δάνειο των 400 ετών και έκανε και έναν μικροϋπολογισμό: ένα δουκάτο της εποχής εκείνης περιείχε 3,5 γραμμάρια χρυσού. Με βάση τη σημερινή τιμή του χρυσού, το συνολικό ύψος του δανείου ανέρχεται στα 57,4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογιστούν οι τόκοι τετρακοσίων ετών. Αυτά τα 57,4 εκατομμύρια συν τους τόκους πρέπει (λέει ο βουλευτής) να επιστρέψουν πίσω οι Ισπανοί.
Ναι αλλά οι Ισπανοί είναι σε οικονομικά χάλι. Μπορούν;;; 
“Μπορούν!” απαντά ο Πολωνός βουλευτής και τους έχει έτοιμη και τη λύση: πρόσφατα η Ισπανία ανέκτησε ένα θησαυρό αποτελούμενο από 500 χιλιάδες χρυσά και ασημένια νομίσματα συνολικού βάρους 17 τόνων. Ο θησαυρός αυτός βρέθηκε από την αμερικανική εταιρεία Odyssey σε ένα ισπανικό πλοίο (το πλοίο Nuestra Señora de las Mercedes – δείτε ολη την ιστορία ΕΔΩ) που είχε βυθιστεί από βρετανικά πολεμικά τον Οκτώβριο του 1804 και μετά από πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης για την κυριότητά του δόθηκε τελικά στη Μαδρίτη.