Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δύσκολη νύχτα στα τουρκοσυριακά σύνορα

Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα στη Συρία, αφού το πυροβολικό του τουρκικού στρατού συνέχισε νωρίς σήμερα το πρωί το βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους μετά τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς στη Συρία ως αντίποινα στην επίθεση με όλμο που δέχθηκε στο έδαφός της. 
Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα στη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού εναντίον συριακής στρατιωτικής θέσης κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων, όπως ανακοίνωσε  το Συριακό παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα πάντα ξεκίνησαν όταν την χθες Τετάρτη σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι μετά από επίθεση από οβίδα στο τουρκικό έδαφος. Η οβίδα είχε εκτοξευθεί από το συριακό έδαφος.
Τα πράγματα πάντως είναι ύποπτα για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής: α) οι μαχόμενοι τον Άσαντ χάνουν έδαφος συνεχώς (και λέγεται πως έχουν στενές σχέσεις με ισλαμιστές), β) οι αμερικανικές εκλογές είναι πολύ κοντά χρονικά και ένας μίνι πόλεμος θα βοηθούσε γ) οι Τούρκοι δεν είναι και στα καλύτερά τους μετά τις επιθέσεις από τους Κούρδους και την παραδοχή πως κάποια – μικρά – τμήματα βρίσκονται υπό τον πλήρη κουρδικό έλεγχο δ) οι Τούρκοι έχουν μια τάση να εξάγουν κρίση, όποτε αυτή τους χτυπάει την πόρτα στο εσωτερικό ε) – και σημαντικότερο: όλη η ιστορία μπορεί να είναι στημένη για να βρεθεί η αφορμή για να ξεκινήσει οτιδήποτε.
 
Πάντως το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας!!!! Θυμήθηκαν οι Τούρκοι το Διεθνές Δίκαιο (εντάξει, πρόκειται για διπλή ανάγνωση του ιδίου κειμένου, αν το δούμε απλοϊκά).
Ενώ το πιο ωραίο το έγραψε σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο Τούρκος πρέσβης στον Οργανισμό: «Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»