Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η λέξη της εβδομάδας (εβδομάδα 52η, 2012)

Greeklish
από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά). Στην ουσία της η λέξη υποδεικνύει την γραπτή γλώσσα στην οποία αναμειγνύονται τα ελληνικά με τα αγγλικά.
Τα Greeklish μπορεί να είναι ορθογραφικά, δηλαδή να ακολουθούν τους κανόνες της ελληνικής ορθογραφίας, ή να είναι φωνητικά, δηλαδή να σκοπεύουν στη φωνητική απόδοση των ελληνικών. Επίσης, μπορεί να βασίζονται στην εικόνα ενός γράμματος (όπως ας πούμε το “ω” που το βρίσκουμε ως “w”). Οπερισσότερος όμως κόσμος χρησιμοποιεί ένα “μικτό” σύστημα, που συνδυάζει το θέμα της ορθογραφίας με την φωνητική απόδοση, χωρίς η γραφή να έχει ισχυρή τυποποίηση.

Τα greeklish δεν τα ξεκίνησαν οι νέοι – αδίκως κατηγορούνται για αυτό – που είναι σε καθημερινή επαφή με τους φίλους του μέσα από το διαδίκτυο ή τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων. Είχαν ξεκινήσει πολλές δεκαετίες νωρίτερα, απλά έγιναν γνωστά με την εξάπλωση του διαδικτύου. Και φέτος, τη χρονιά που φεύγει, εδώ στην Περισκόπηση κόψαμε χωρίς δεύτερη σκέψη δεκάδες σχόλια γραμμένα με αυτόν το ανορθόδοξο και καταστροφικό για τη γλώσσα μας τρόπο. Έχουμε μια υπέροχη γλώσσα, την καλύτερη και την πιο περιεκτική όλου του κόσμου. Μπορούμε να γράψουμε και να εκφράσουμε τα πάντα με τα δικά μας γράμματα, με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Ας γράφουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ακόμη και ανορθόγραφα!!

*για τα περί επιτηδευμένης ανορθογραφίας παραπέμπουμε στον τεράστιο Μέντη Μποσταντζόγλου (ή γνωστότερο ως Μπόστ), και στον πάντα επίκαιρο Πειναλέοντα (μετά της Ανεργίτσας). Βρήκαμε τη φορολογική δήλωση του πρώτου και την παραθέτουμε – διαβάστε την μέχρι τέλους:


ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ…