Κατηγορίες
Ελλάδα κοινωνία Οικονομία

Σε 13 Δήμους ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

trapezasportelloΟ Δήμος Έδεσσας είναι τελικά αυτός που επελέγη από την Κεντρική Μακεδονία και από όπου (εδώ στην Περιφέρειά μας) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για έξι μήνες.

Όπως αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 17 του μήνα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Χάλαρη, παρουσία των δημάρχων, εκπροσώπων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και άλλων φορέων.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα κρατήσει έξι μήνες, ενώ μέσα το 2015 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου οι ωφελούμενοι θα είναι 700.000 και το κονδύλι θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο.

Τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθορίζονται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενώ δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη.

Το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.

Σε περίπτωση που η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα δεν θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αλλά θα πάρει ένα τμήμα αυτού του ποσού.

2. Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου, σε προγράμματα για τους απόρους (μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας) κ.α.

3. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Οι δικαιούχοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και επανένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα.