Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΕΒΖ: στη γαλλική εταιρεία Cristal Financiere, εκτός απροόπτου

Και μια που κάναμε αναφορά στις “αποκρατικοποιήσεις”, να αναφέρουμε πως σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με μία προσφορά η οποία προσέγγισε περίπου τα 40 εκατ. ευρώ, πιθανότατα να καταλήξει στα χέρια της γαλλικής εταιρίας Cristal Financiere, θυγατρικής – κατά 100% – της γαλλικής Cristal Union Societe Cooperative Agricole.
Η γαλλική επιχείρηση ανακηρύχθηκε από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ προτιμητέος υποψήφιος για τη μεταβίβαση 30.256.689 κοινών μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 82,33% της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης, ερώτημα παραμένει πόσο και εάν «κουρεύτηκε» ο δανεισμός της ΕΒΖ, ο οποίος προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ και είχε αποτελέσει «μελανό» σημείο για τους αγοραστές της επιχείρησης, οι οποίοι ήθελαν να μειωθεί.

Πιθανότατα κάτι ανάλογο να έχει επιτευχθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι Γάλλοι της Cristal Union, όσο και οι Πολωνοί της Krajowa Spolka Cukrowa SA, ζητούσαν συρρίκνωση του παραπάνω δανεισμού κατά 40%-50%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσε να επιτευχθεί μία γενικότερη αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΕΒΖ με παραχώρηση των μη παραγωγικών ακινήτων της εταιρείας προς τους πιστωτές της, καθώς αυτά εκτιμάται πως έχουν αξία άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η πολύμηνη καθυστέρηση στην εξέλιξη του τρίτου διαγωνισμού πώλησης της ΕΒΖ, η οποία έχει αποψιλωθεί σε επίπεδο εργατικού δυναμικού (είναι 267 άτομα, έναντι 1.000 και πλέον πριν από μερικά χρόνια), φαίνεται ότι συνδέεται με το ύψος του χρέους και την απαίτηση των υποψήφιων αγοραστών να μειωθεί. Σε πολιτικό επίπεδο, το εάν προτιμήθηκε η γαλλική επιχείρηση, έναντι της πολωνικής, πιθανότατα έχει να κάνει με το ύψος του τιμήματος, αλλά ίσως να διαδραμάτισε τον ρόλο της και η πρόσφατη επίσκεψη Ολάντ στη χώρα μας. Πάντως, οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς διατηρούν αμφιβολίες για την πρόθεση της Cristal Union να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, παρόλο που η γαλλική βιομηχανία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο τη διατήρηση των τριών εργοστασίων στις Σέρρες, την Ορεστιάδα και το Πλατύ Ημαθίας.
Ο όμιλος Cristal Union ελέγχει το 20% της γαλλικής παραγωγής τεύτλων, έχοντας ως τελικά προϊόντα τη ζάχαρη για βιομηχανική χρήση και για τον κλάδο των τροφίμων, αλκοόλη και αιθανόλη.