Κατηγορίες
κοινωνία παιδεία Χωρίς κατηγορία

Παιδιαρίσματα με τους παιδικούς σταθμούς

scmaternaΗ κατακόρυφη αύξηση στις αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε κοινωνικές δομές (περίπου 112.000 φέτος, 98.253 πέρσι) καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στα ελληνικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με λύσεις της τελευταίας στιγμής, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά εκτός προγραμμάτων

.

Του Στέργιου Ζιαμπάκα (Εφημερίδα των Συντακτών – efsyn.gr)

.

Χιλιάδες παιδιά που αποκλείονται από τη δωρεάν φιλοξενία σε δημοτικές κοινωνικές δομές και -βεβαίως- οι γονείς τους δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη… συμπλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

.

Ναι μεν τα συναρμόδια υπουργεία εξασφάλισαν την καταβολή των 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση έως και του συνόλου των προσφερόμενων θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία), επιβεβαίωσαν όμως ότι βρίσκονται μακριά από την κοινωνία και αδυνατούν να διαπιστώσουν το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχτεί τα νοικοκυριά από την οικονομική κρίση.

.

Βουνό οι αιτήσεις

Η κάθετη μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού και η αύξηση της ανεργίας οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα αποτελέσματα της καταγραφής του συνόλου των αιτημάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Νεαπόλεως–Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, στην «Εφ.Συν.», οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν τη δωρεάν φιλοξενία 112.000 παιδιών στις παραπάνω κοινωνικές δομές (σ.σ. πέρσι κατατέθηκαν 98.253), γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της κοινωνικής ανάγκης.

Οι προσφερόμενες θέσεις ανέρχονται σε 89.000. Δυνητικά ένας αριθμός 23.000 παιδιών μένει εκτός σταθμών. Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 10% των αιτήσεων απορρίπτονται, ωστόσο εκτιμάται ότι φέτος το ποσοστό αυτό θα είναι μικρότερο, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη. Επομένως, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, 10.800 παιδιά θα αποκλειστούν από τη δωρεάν φιλοξενία στις προαναφερθείσες κοινωνικές δομές, παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε δώσει από νωρίς τις εκτιμήσεις της για τον όγκο των αιτημάτων από πλευράς γονέων. Παρά την κάθετη αντίθεσή της, επιλέχθηκε το οριζόντιο «κούρεμα» κατά 30% στις θέσεις που προσφέρει ο κάθε δήμος, στερώντας τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού παιδιών.

 .

Οριζόντιο «κούρεμα»

Οπως έχει εξηγήσει και στο παρελθόν ο κ. Δανιηλίδης, το «κούρεμα» πρακτικά σημαίνει ότι ο παιδικός σταθμός της γειτονιάς, που εξυπηρετούσε 100 παιδιά, φέτος θα εξυπηρετεί μόνο 70. «Αν είχε εισακουστεί η κάθετη ένστασή μας στην απόφαση της κυβέρνησης, τότε ειλικρινά θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πραγματική κοινωνική πολιτική-ασπίδα προστασίας για τον πολίτη που υποφέρει από την κρίση», τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Η απόφαση συμπλήρωσης της χρηματοδότησης με 40 εκατ. ευρώ ελήφθη στο πλαίσιο χθεσινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Γιάννη Μέξη.

 Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον αγωνιώδη τρόπο, με τον οποίο και φέτος βρέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι. Γίνεται σαφές πλέον ότι για κοινωνικές δομές που αφορούν την ευαίσθητη προσχολική ηλικία επιβάλλεται να εξευρεθεί μόνιμη και σταθερή λύση.

Ενστάσεις

Τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στις 25 Αυγούστου. Από τότε έως και τις 28 του ίδιου μήνα οι γονείς, των οποίων οι αιτήσεις ενδεχομένως θα έχουν απορριφθεί, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), διορθώνοντάς τες και αποστέλλοντας τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά. Μετά την επεξεργασία των ενστάσεων, θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Στις 30-31 Αυγούστου οι γονείς θα γνωρίζουν σε ποιους παιδικούς σταθμούς θα στείλουν τα παιδιά τους.

Θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι προσφερόμενες ωφελούμενες θέσεις καταγράφουν αυξητική πορεία την τελευταία τετραετία. Φέτος ανέρχονται στις 89.000 θέσεις, το 2013 έφτασαν τις 68.500, το 2012 τις 57.000 και το 2011 τις 48.000 θέσεις.

Καλό, όμως, είναι να σημειωθεί ότι έως πρόσφατα οι γονείς δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση γύρω από τη δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών τους σε κοινωνικές δομές μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Επίσης, για λόγους ελλιπούς ενημέρωσης, πολλές ενστάσεις απορρίπτονταν. Τέλος, ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκε φέτος, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανάγκης αύξησης της χρηματοδότησης για δωρεάν φιλοξενία παιδιών στις κοινωνικές δομές.