Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τσαβδαρίδης: “Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει ότι κανένας δεν είναι πάνω από τον Νόμο”

Το μήνυμα ότι η ασυλία και το καθεστώς ατιμωρησίας των επωνύμων και ισχυρών, όσο ψηλά και αν αυτοί βρίσκονται, τελειώνει οριστικά, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της συζήτησης για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Τσαβδαρίδης και με την ιδιότητα του ως αντιπροέδρου της συγκεκριμένης επιτροπής σημείωσε ότι…

…το έργο της ήταν εξαιρετικά επίπονο αλλά το κοινό πόρισμα που κατετέθη από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και απιστίας στην υπηρεσία (σε βαθμό κακουργήματος) και για παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος), δίνει την ευκαιρία στους θεσμούς να αξιοποιήσουν όλο το διαθέσιμο υλικό για να απονείμουν δικαιοσύνη ελεύθεροι και ανεπηρέαστοι.


Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσαβδαρίδη στην ολομέλεια είναι η εξής:
“Άκουσα και διάβασα με μεγάλη προσοχή όλες τις προηγούμενες ημέρες τα επιχειρήματα και τις θέσεις των συναδέλφων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το κοινό πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στην προανακριτική επιτροπή. Δυστυχώς, δεν άκουσα καινούργια πράγματα πέραν από έναν ατελείωτο και στείρο καταγγελτικό λόγο, διανθισμένο με απίστευτες λεκτικές χυδαιότητες και πρωτοφανείς για την πολιτική ζωή της χώρας μας ύβρεις.

Ας παραθέσω ένα ταπείνο απάνθισμα αυτών: “Ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά”, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνάδελφοι του οποίου στην προανακριτική δεν φείστηκαν παρόμοιας φρασεολογίας ούτε στους χαρακτηρισμούς τους για τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κύριο Μαρκογιαννάκη τον οποίον και χαρακτήρισαν “εισαγγελέα της χούντας” και “επίορκο”.

Η Χρυσή Αυγή από την άλλη, μίλησε για “εγκληματική οργάνωση Παπανδρέου – Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου”, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μίλησαν για “θλιβερή επιτροπή, εξευτελισμό της δικαιοσύνης και καταρράκωση των θεσμών. Το ΚΚΕ, οφείλω να το αναγνωρίσω, επέδειξε μία πιο νηφάλια αντιπολιτευτική στάση οριοθετώντας τις αντιρρήσεις του και τις δικές του θέσεις με βάση έναν ευπρεπή πολιτικό αντίλογο αποφεύγοντας τις ακρότητες.

Είναι πράγματι, εξαιρετικά δυσάρεστο να διαπιστώνει κανείς, ότι κόμματα που υποτίθεται ότι σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα έρχονται να φέρουν κάτι καινούργιο και ανανεωμένο στα Ελληνικά πολιτικά πράγματα, συνδυάζουν αυτή τους την αποστολή με αλαλαγμούς και κραυγές αντί να υιοθετούν τον ψύχραιμο λόγο και τη σαφήνεια επιχειρημάτων. Ειδικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πλειοδοτεί συνεχώς σε αφορισμούς, υπεραπλουστεύσεις και χυδαιολογίες, ναρκοθετώντας ολοένα και περισσότερο με τη στάση του τις δημοκρατικές αξίες του διαλόγου και του σεβασμού των θεσμών τις οποίες και υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Έτσι φιλοδοξείτε να κυβερνήσετε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Με τέτοιες αντιλήψεις και συμπεριφορές πιστεύετε ότι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών; Με τη στείρα άρνηση των πάντων και με την ισοπέδωση θα πείσετε την Ελληνική κοινωνία να σας ακολουθήσει; Πολύ αμφιβάλλω. Με τις μάχες οπισθοφυλακής που επιλέγετε να δίνετε, στέκεστε αμήχανα μπροστά στις εξελίξεις. Αδυνατείτε να κατανοήσετε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη την θέση, όχι την άρνηση. Την πράξη, όχι τη στασιμότητα. Την ρήξη με το παρελθόν, όχι το κανάκεμα και το χάϊδεμα του. Αν θεωρείτε ότι σε αυτή την κοσμογονία των αλλαγών που επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να γίνουν προκειμένου η κοινωνία μας να βρει την σταθερή περπατησιά της στο μέλλον που της αξίζει, εσείς το μόνο που έχετε να προσφέρετε είναι το μονότονο ΟΧΙ σε ΟΛΑ, τότε μοιραία καταδικάζετε τους εαυτούς σας σε ρόλο κομπάρσου και μάλιστα σε έργο β’ διαλογής.

Δικαιολογείτε έτσι, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, τα λόγια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στις αρχές του 20ου αιώνα Θίοντορ Ρούζβελτ, που έλεγε ότι: «Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να πας μπροστά, άλλα μόνο ένας για να μείνεις στάσιμος». Εσείς τον δρόμο αυτόν ακολουθείτε. Εμείς δεν σκοπεύουμε να συμπορευτούμε μαζί σας.
Αυτόν τον δρόμο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξατε σκοπίμως και τεχνηέντως να βαδίσετε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής. Μια επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό να κινηθούν ταχύτατα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της διαδρομής και χρηστής διαχείρισης της περιβόητης πλέον Λίστας Λαγκάρντ. Για να ικανοποιηθεί ταχύτατα το κοινό περί δικαίου αίσθημα για μία υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε βαρύ πλήγμα στο δημόσιο συμφέρον. Για να περάσει παντού το μήνυμα ότι η ασυλία και το καθεστώς ατιμωρησίας των επωνύμων και ισχυρών, όσο ψηλά και αν αυτοί βρίσκονται, τελειώνει οριστικά. Για να μην υπάρξει κανένα ενδεχόμενο σκιάς για προσπάθεια συγκάλυψης ή παραγραφής ενδεχόμενων αδικημάτων.
Γι’ αυτό και σε χρόνο ρεκόρ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μόνο. Μία πρόταση που στηρίχθηκε αποκλειστικά στα δεδομένα της διεξαχθείσης εισαγγελικής έρευνας και αποσκοπούσε στην αναζήτηση απτών ποινικών ευθυνών με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια.
Από την άλλη πλευρά, οι προτάσεις που τότε κατετέθησαν από την αντιπολίτευση είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την υπέρβαση της έννοιας της ανιχνεύσιμης ποινικής ευθύνης και την σκόπιμη συσκότιση της αλήθειας, αφού συνέδεαν δυστυχώς ευθέως το σύνολο της πολιτικής ζωής με τη διαφθορά. Στηρίζονταν σε έωλα και αβάσιμα νομικά επιχειρήματα και σε ισοπεδωτικές λογικές λαϊκών δικαστηρίων.
Κυνηγώντας χίμαιρες όμως, κανείς δεν υπηρετεί το δίκαιο. Αντιθέτως, το εμποδίζει να αναδειχθεί και να επιβληθεί. Και η πορεία της προανακριτικής διαδικασίας για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατέδειξε περίτρανα ότι όταν θεωρείς τον εαυτό σου σφυρί, όλα τα προβλήματα τα βλέπεις ως καρφιά. Παντού καταγγελίες, παντού οξύτητες, παντού εχθροί και σκοπιμότητες, στο δρόμο για την σύσταση πορισμάτων που θα αποτελούσαν αποκλειστικά και μόνο εκθέσεις ιδεών και μάλιστα ιδεών χωρίς συνοχή και βάση.
Αυτό λοιπόν που υποτίθεται ότι θα υπηρετούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ξεδίπλωμα της αλήθειας, είναι αυτό που θα εμπόδιζαν τελικά αν υπερίσχυε η λογική τους στην σύσταση του πορίσματος.
Αυτόν τον επικίνδυνο σκόπελο απέφυγαν με την υπευθυνότητα τους τα τρία κόμματα που κατέθεσαν το κοινό πόρισμα, με το οποίο ζητείται η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και απιστίας στην υπηρεσία (σε βαθμό κακουργήματος) και για παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος), ενώ επισημαίνεται σε αυτό ότι δεν υφίσταται θέμα παραγραφής των αδικημάτων.

Αυτό το πόρισμα, ζητούμε από την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων να εγκρίνει και να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον πρώην Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου.

Απέναντι στα επιχειρήματα όλων όσων μας εγκαλούν για προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας, το κοινό πόρισμα δίνει την αποστομωτική απάντηση: «Κανένας πάνω από τον Νόμο». Απέναντι στις φωνές όλων όσων μας κατηγορούν για καταρράκωση θεσμών, η απάντηση είναι: «οι θεσμοί έχουν πλέον όλο το υλικό για να απονείμουν δικαιοσύνη. Ελεύθεροι και ανεπηρέαστοι». Απέναντι στα επιχειρήματα όλων όσων μίλησαν για «πόρισμα – καρικατούρα», η απάντηση δόθηκε μοιραία από τους ίδιους. Με την αδυναμία τους να συμπλεύσουν σε ένα δικό τους κοινό πόρισμα, έτσι, για την τιμή των όπλων. Για την τιμή της δικής τους δήθεν ατράνταχτης αλήθειας την οποία ούτε δυστυχώς κατανοούν, ούτε δυστυχέστερα είναι ικανοί να σεβαστούν».