Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Προς μια ακόμη αλλαγή στο καθεστώς των αποδείξεων (;)


Προς μια ακόμη αλλαγή οδεύει το καθεστώς συλλογής αποδείξεων, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή με τη συνδρομή των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής”η σκέψη για τη νέα αλλαγή βασίζεται στη μη υποχρέωση των φορολογουμένων για τη συλλογή όλων των αποδείξεων όλων των συναλλαγών τους αλλά αποδείξεων από συγκεκριμένους κλάδους (που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής).

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστούν και κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους συγκεκριμένους αυτούς κλάδους, όπως επιστροφές φόρου, κληρώσεις για… δώρα και ταξίδια!

Η σκέψη – όσον αφορά τα κίνητρα (σε μια χώρα που πάσχει στο θέμα της έκδοσης αλλά και της απαίτησης του συναλλασσόμενου να ζητήσει απόδειξη για οικονομικές συναλλαγές) – είναι η παροχήφοροεκπτώσεων ή ηεπιστροφή μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ ή για επιστροφή από τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%). Επίσης υπάρχουν προτάσεις για αναγνώριση αποδείξεων στη διπλάσια αξία από την πραγματική όταν προέρχονται από συγκεκριμένους κλάδους ή και διεξαγωγή κληρώσεων για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα, που θα κληρώνονται με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.