Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία

Πρόστιμα – μαμούθ από την ΕΕ σε πολυεθνικούς γίγαντες της πληροφορικής

Το πόσο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε ως πρόστιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην google για άσκηση πρακτικών που αντιβαίνουν τον ανταγωνισμό επικύρωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η ΕΕ, οι πρακτικές της google (σύμφωνα με το Δικαστήριο ευνοούσαν τις δικές της υπηρεσίες σύγκρισης τιμών για αγορές) ήταν τέτοιες που της επέτρεπαν να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων ανταγωνιστών της.

Η εταιρία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και αναφέρει πως ήδη από το 2017 έχει κάνει ενέργειες ώστε να συμμορφωθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ένας ακόμη πολυεθνικός γίγαντας, η apple, έχει εκκρεμότητες και διαμάχες με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ήδη μέσα στο 2024 της έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία για τους κανόνες του καταστήματος εφαρμογών ενώ είναι υπό διερεύνηση ακόμη 3 περιπτώσεις για μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού. Επίσης υπάρχει απόφαση για επιβολή ενός αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ (αφού σύμφωνα με την Ε.Ε. φορολογικές ρυθμίσεις της Apple με την Ιρλανδία ήταν παράνομες).

Εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες, ότι η εταιρία του πληρώνει φόρους στις ΗΠΑ και όπου αλλού δραστηριοποιείται, χωρίς να έχει ειδικές συμφωνίες. Επεσήμανε δε ότι η υπόθεση των 13 δισ. ποτέ δεν αφορούσε το πόσο φόρο πληρώνει η εταιρία αλλά σε ποια κυβέρνηση καλείται να τον πληρώσει.

Η Ε.Ε. ερευνά περιπτώσεις χωρών (π.χ. Ιρλανδία ή Λουξεμβούργο) οι οποίες θεωρεί ότι είχαν δώσει κάποιου τύπου “επιλεκτικό πλεονέκτημα” σε πολυεθνικές ώστε να διατηρήσουν τα γραφεία τους στο έδαφός τους – δηλαδή οι χώρες έδωσαν ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους, συνεπώς αυτό αποτέλεσε αθέμιτη κρατική ενίσχυση.