Κατηγορίες
Ελλάδα

Προσωπικός αριθμός – πότε ξεκινά

Στον “προσωπικό αριθμό” των πολιτών αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – σε συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Πέμπτη 4 Ιουλίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Κατερίνα Σερέτη ήταν και για το που βρίσκεται το θέμα με τον προσωπικό αριθμό.

Στην απάντηση του ο Παπαστεργίου ανέφερε ότι το θέμα του “προσωπικού αριθμού” έχει μπει στην τελική ευθεία, ειδικά μετά και από την εξέτασή του από το ΣτΕ και την απόφαση που εκδόθηκε, οπότε μένει να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός

Είναι μια μοναδική για τον κάθε πολίτη αλληλουχία γραμμάτων και αριθμών, που θα είναι η “ταυτότητά” του για τις κάθε είδους συναλλαγές του με τους φορείς του Δημοσίου τομέα και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη. Θα εκδίδεται μια μόνο φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται εν ζωή.

Θα αποτελείται από 3 γράμματα και από τον Α.Φ.Μ. του κάθε πολίτη.

Τώρα που είναι αρχή τα δυο από τα τρία γράμματα θα τα επιλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες ενώ το τρίτο είναι το ψηφίο ελέγχου (θα μπαίνει αυτόματα).

Ένα από τα πράγματα που ανέφερε ο υπουργός και ενδιαφέρουν είναι τι θα γίνει με τους άλλους αριθμούς που έχουμε (ΑΜΦ, ΑΜΚΑ, ασφαλιστικών ταμείων κλπ κλπ κλπ).

Στην ουσία κανείς από αυτούς τους αριθμούς δεν καταργείται αύριο το πρωί! Αυτοί οι αριθμοί θα είναι συνδεδεμένοι με τον Προσωπικό Αριθμό του κάθε ενός εξ’ ημών και θα “τρέχουν” στο παρασκήνιο. Εμείς θα … βλέπουμε μόνο τον Προσωπικό Αριθμό, ενώ όπως είπε θα γίνει οριζόντια ενημέρωση όλων των υπηρεσιών για την προσθήκη του Προσωπικού Αριθμού.

Όπως αναφέρθηκε στο τέλος, θεωρητικά μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει η όλη διαδικασία έκδοσης / απόδοσης Προσωπικών Αριθμών.