Κατηγορίες
Ελλάδα

Ελλάδα: στην 88η θέση σε θέματα ελευθερίας του τύπου

Στη 88η θέση σε θέματα ελευθερίας του τύπου – θέση που είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – βρίσκεται για το 2024 η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από τους “Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα” – Reporters Without Borders (RSF).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ιστότοπο των RSF για τη γενικότερη κατάσταση στον πλανήτη, “Ένας αυξανόμενος αριθμός Κυβερνήσεων και άλλων πολιτικών Αρχών δεν εκπληρώνει τον ρόλο του εγγυητή για ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τη δημοσιογραφία αλλά και του εγγυητή του δικαιώματος των πολιτών για αξιόπιστη, ανεξάρτητη και πλουραλιστική ενημέρωση.

Επίσης οι “Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα” διαπιστώνουν για μια ακόμη φορά αύξηση πιέσεων από τα κράτη και από πολιτικούς παράγοντες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το 2024 είναι η χρονιά με τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ιστορία (με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την ελεύθερη ενημέρωση και τη διαχείριση των ειδήσεων και των πληροφοριών γενικότερα).

Αναφορά στην Ελλάδα γίνεται, και οι “Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα” κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ αυτών στην Ε.Ε. που οι πολιτικοί προσπαθούν να μειώσουν τον χώρο για ανεξάρτητη δημοσιογραφία (…politicians are trying to reduce the space for independent journalism..).

Έχουμε τη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. – 88η διεθνώς – ενώ οι δυο χειρότερες που μας ακολουθούν είναι η Μάλτα (73η θέση) και η Ουγγαρία (67η θέση).

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ