Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Φόρα – παρτίδα, χωρίς ενδοιασμούς και τυπικότητες…

Σε κάποιο σημείο στα Ευαγγέλια αναφέρεται το εξής: “Διαμεριζόμενοι δε τα ιμάτια αυτού, έβαλλον κλήρον”.
Στην περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε ούτε για ιμάτια πρόκειται αλλά ούτε σε κλήρο μπαίνουν! Όμως η συγκεκριμένη έκφραση δίνει με τον πιο παραστατικό τρόπο αυτά που συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή και έχουν στο επίκεντρό τους την Ουκρανία.

Μετά από τη ρώσικη εισβολή και 3 χρόνια πολέμου, ξαφνικά – και χωρίς να έχει αποκατασταθεί στο ελάχιστο η διεθνής νομιμότητα – κρίνεται πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Άλλωστε κοστίζει πολύ στους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σχέδια/προτάσεις για να πέσουν οι τίτλοι τέλους και να παγιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τα (νέα) σύνορα.

Τα… ιμάτια της Ουκρανίας είναι το υπέδαφός της. Ο ορυκτός πλούτος της. Που είναι τεράστιος!
Ο κλήρος δεν είναι άλλος από τις κάθε είδους “συμφωνίες” που εμπλέκουν τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ε.Ε.

Οι Αμερικανοί έχουν κόψει κοστολόγιο για την στρατιωτική βοήθεια των τελευταίων ετών. Τρόπος αποπληρωμής; Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας!
Οι Ρώσοι πάλι το έχουν πάει μια πίστα παραπάνω: η δική τους προσφορά είναι πιο… “δελεαστική”, αφού ισχυρίζονται πως αυτοί θα δώσουν περισσότερα από ότι αν κάποιος συμφωνήσει με την ίδια η Ουκρανία.
Και οι Ευρωπαίοι δίνουν εγγυήσεις ότι μια συμφωνία με αυτούς δεν θα είναι ετεροβαρής (όπως οι προτεινόμενες απ’ τους άλλους δυο) αλλά θα είναι αμοιβαία επωφελής και σίγουρα πιο …συμφέρουσα για την μελλοντικά ακρωτηριασμένη Ουκρανία.

Φυσικά κανείς δεν εύχεται να συνεχιστεί ο παραλογισμός του πολέμου. Όσο γρηγορότερα λήξει, τόσο το καλύτερο για όλους – και ειδικά για τους λαούς της περιοχής.
Ούτε κανείς περίμενε οι εμπλεκόμενοι να ακολουθήσουν κανόνες – αυτό είναι σενάριο για αφελείς και μόνο.

Κι όπως λέγαμε ΕΔΩ, το σενάριο της διάσπασης την Ουκρανίας είναι ξανά στο τραπέζι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ πιθανότερος νικητής στον “πλειστηριασμό” ο Τραμπ και οι ΗΠΑ.
Αυτό που εκπλήσσει πάντως είναι πως όλα γίνονται φόρα – παρτίδα, ακόμη και “πλειστηριασμοί” τέτοιου τύπου (κι όχι όπως γίνονταν κάποτε – η εικόνα της ανάρτησης δείχνει τι γίνονταν κάποτε). Χωρίς ενδοιασμούς – πράγμα που προμηνύει τι θα συμβαίνει στο εξής στη διεθνή σκηνή.