Κατηγορίες
Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: δυο απαντήσεις επιστήμονα ηφαιστειολόγου σε σενάρια που κυκλοφορούν

Πραγματικά πολύ απλά και κατανοητά τα είπε στην εκπομπή του 1ου προγράμματος της ΕΡΑ “Έχουμε και Λέμε” (με τον Στέλιο Βραδέλη και τον Γιώργο Πίκουλα) ο Γιώργος Βουγιακαλάκης, ηφαιστειολόγος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.

Μιλώντας με τους παρουσιαστές με αφορμή τους σεισμούς των τελευταίων εβδομάδων στις Κυκλάδες ο ηφαιστειολόγος μίλησε μεταξύ άλλων για το σενάριο έκρηξης ηφαιστείου αλλά και για την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου λιμανιού στη Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα είπε ότι από το 2012 έχει γίνει πρόταση – βάσει σεναρίων που είχαν αναλυθεί από τους ειδικούς – για τη δημιουργία προβλητών στη Σαντορίνη, αφού το λιμάνι του Όρμου του Αθηνιού είναι μέσα στην καλντέρα και δίπλα σε ένα ενεργό ηφαίστειο (σ.σ. ένα νέο λιμάνι που θα αντικαταστήσει το λιμάνι του Αθηνιού το χρειάζεται το νησί εδώ και δεκαετίες). Επεσήμανε δε ότι η πρόταση δεν έχει να κάνει με κάποιο λιμάνι “διαφυγής” των κατοίκων αλλά με ένα λιμάνι από το οποίο θα εφοδιάζεται και θα τροφοδοτείται το νησί αν υπάρξουν συνθήκες που θα καθιστούσαν αδύνατη τη χρήση του υφιστάμενου λιμανιού ή του αεροδρομίου (π.χ. λόγω σκόνης).

Όσον αφορά τα όσα ακούγονται για εκρήξεις ηφαιστείων και δημιουργία υποθαλάσσιου ηφαιστείου (τα οποία κάνουν τη φαντασία ημών που δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες να καλπάζει) ο ηφαιστειολόγος ήταν εξαιρετικά σαφής: για να δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο (σ.σ. έτσι όπως το βλέπουμε σε ταινίες του Χόλιγουντ, απ’ τις οποίες παρασυρόμαστε και κάνουμε σενάρια) χρειάζονται πολλές δεκαετίες. Όλα τα γεγονότα έως τώρα συμβαίνουν σε βάθος 15 χιλιομέτρων, χοντρικά.

Αν το μάγμα θεωρητικά ανέβαινε προς τα επάνω, τότε οι καταγραφές των επιστημόνων θα έπρεπε να δείχνουν ότι μειώνεται το βάθος που συμβαίνουν γεωλογικά γεγονότα και ότι σιγά σιγά τα γεγονότα αυτά θα συμβαίνουν ολοένα και πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης. Αυτό δεν έχει καταγραφεί ποτέ, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, αν ποτέ το μάγμα “αποφασίσει” να ανέβει στην επιφάνεια κινούμενο πάρα πολύ γρήγορα, τότε το πιο πιθανό είναι να δούμε τη δημιουργία κάποιου μικρού λόφου στoν πυθμένα (στα 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στα ανοιχτά της Ανύδρου) κι εμείς αυτό το ηφαίστειο θα το πάρουμε είδηση αφού θα το δούμε με drones είτε λόγω μετρήσεων.

Την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε ΕΔΩ, στο ErtEcho.