Κάπως έτσι, κι αφού είχε προηγηθεί ακατάσχετη “προεδρολογία” και δεκάδες “στοιχήματα” για το πρόσωπο που θα πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάσαμε στην ανακοίνωση του υποψηφίου της Ν.Δ. για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κωνσταντίνος Τασούλας, ετών 65, δικηγόρος και βουλευτής Ιωαννίνων. Νυν πρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός, πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ιδιαίτερος γραμματέας του Αβέρωφ.
Μια “ασφαλής” επιλογή για τον Κ. Μητσοτάκη, σε διάφορα επίπεδα.
Σε κομματικό επίπεδο, αφού λόγω κομματικού παρελθόντος ο προτεινόμενος για ΠτΔ μπορεί να κερδίσει ψήφους σαμαρικών, καραμανλικών και φυσικά προεδρικών βουλευτών – χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να υπάρχουν διαρροές.
Σε θεσμικό επίπεδο, αφού μπορεί να γίνει επίκληση της εμπειρίας του σε θεσμικές θέσεις – ο προτεινόμενος έχει εκλεγεί 3 φορές στη θέση του προέδρου της Βουλής και μάλιστα με ευρείες πλειοψηφίες.
Σε πολιτικό επίπεδο, αφού σίγουρα μέχρι το 2027 η Κυβέρνηση δύσκολα να συναντήσει προβλήματα π.χ. δύσκολα να “γυρίσει πίσω” για επανεξέταση κάποιος ψηφισμένος νόμος.
Επίσης ικανοποιείται το αίτημα πολλών μελών του κυβερνώντος κόμματος για πρόσωπο που θα έπρεπε να προέρχεται από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης – παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, που ισχυρίζονται πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί η τακτική που ισχύει από τη δεκαετία του 1990, βάσει της οποίας επιλέγονταν πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που δεν ανήκε στον κομματικό χώρο της εκάστοτε κυβέρνησης.
- η πρόταση προσώπων ευρύτερης αποδοχής από τις Κυβερνήσεις για τη θέση του ΠτΔ δημιούργησε εδώ και 3 δεκαετίες μια “παράδοση”, η οποία έσπασε με την επιλογή Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πλήρως τη δυνατότητα που του δίνει το Σύνταγμα (αναθεωρημένο 2 φορές όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) να μπορεί να εκλέξει όποιον Πρόεδρο επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στις κάλπες λόγω μη επίτευξης του απαιτούμενου αριθμού βουλευτικών ψήφων.
- σύμφωνα με όσα ισχύουν, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 200 ψήφοι βουλευτών στις δυο πρώτες ψηφοφορίες, 180 στην τρίτη, 151 στην τέταρτη ψηφοφορία κι αν δεν εκλεγεί ούτε με την 4η φορά το Σύνταγμα δίνει δυνατότητα και για μια πέμπτη ψηφοφορία στην οποία Πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
- επειδή μέσα στο 2025 αναμένεται να δούμε και τις προτάσεις για μια ακόμη αναθεώρηση του Συντάγματος, ίσως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί το πρελούδιο για αυτές.