Κατηγορίες
Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμφωνία ΕΕ με Mercosur: ιστορική ή ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα;

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για “ιστορική συμφωνία” μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur (που είναι το αντίστοιχο της παλιάς δική μας ΕΟΚ για τη Νότια Αμερική). Όμως μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι (και αυτή η συμφωνία θα είναι η ταφόπλακα του ήδη χτυπημένου από παντού πρωτογενή τομέα στην ΕΕ);;;

Η Ούρσουλα λέει πως είναι συμφωνία win-win.

Συμφωνία win-win για ποιους;;

Για όσους θέλουν να πουλήσουν στη Νότια Αμερική αυτοκίνητα; Για αυτούς που αύριο-μεθαύριο θα θέλουν να πουλήσουν υπηρεσίες στη νότια Αμερική και στις χώρες της Mercosur;

Αν αφήσουμε στην άκρη όλους τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κανόνες της ΕΕ (για χάρη της συζήτησης και υποθέτοντας ότι και στη νότια Αμερική θα τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ), τότε πόσο win-win για τον πρωτογενή τομέα της ΕΕ και κατ’ επέκταση της Ελλάδας είναι η συγκεκριμένη συμφωνία όταν οι εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα προς της χώρες της Mercosur είναι ελάχιστες ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατακόρυφα;;;

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως μεταξύ των κερδισμένων δεν θα είναι χώρες που ο πρωτογενής τομέας τους (που συνοδεύεται από εξαγωγές) συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ τους.
Χρειάστηκαν 25 χρόνια συζητήσεων για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της Κομισιόν της Ούρσουλα. Και λίγη ώρα για να ανακοινωθεί στο Μοντεβιδέο η συμφωνία.

Στην Ευρώπη ήδη ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Κυρίως από τη Γαλλία, που τη στιγμή αυτή δεν έχει Κυβέρνηση. Και ακολουθούν η Πολωνία και η Αυστρία. Η Ιταλία έχει εκδηλωθεί αλλά όχι τόσο έντονα. Η Ιρλανδία και η Ολλανδία επίσης έχουν θέματα με τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Η Ελλάδα, με μια σειρά από εμβληματικά προϊόντα να μπαίνουν στο τραπέζι, που είναι;;; Τι θα κάνει;;;


  1. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια συμφωνία της Κοσμισιόν και τη ΕΕ με τις χώρες της Mercosur. Πρέπει να επικυρωθεί και από τις χώρες – μέλη της ΕΕ.
  2. Στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα παιζόταν πολύ το εργάκι “αν δεν κλείσουμε άμεσα συμφωνία οι νοτιοαμερικάνοι θα πάνε και θα συμφωνήσουν με τους Κινέζους” (ειδικά μετά από την εκλογή του Τράμπ στις ΗΠΑ, που έχει… τάξει πολλούς δασμούς στα ξένα προς τις ΗΠΑ προϊόντα).
  3. η συμφωνία μας εξασφαλίζει ΟΛΟΥΣ και με τον τρόπο που πρέπει;; Για παράδειγμα, η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει στο 100% την δική μας φέτα;; Ή μήπως οι χώρες της Mercosur θα μπορούν να βγάλουν στην αγορά “φέτα”, να γράφουν επάνω στις συσκευασίες “φέτα” και σε κάποια γωνία που δεν θα φαίνεται και πολύ καλά θα γράφουν τη χώρα παραγωγής;;; Και πείτε εσείς μετά τι κοιτάτε ως καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ;; Το ταμπελάκι με την τιμή ή τη χώρα προέλευσης;;;

Εν αναμονή επίσημων ενημερώσεων για το θέμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους αγρότες και την οικονομία (εθνική αλλά και τοπική).