Κατηγορίες
διεθνή

Η Συρία βυθίζεται πάλι στο χάος

Εντυπωσιακή επανεμφάνιση έκαναν οι τζιχαντιστές** στη Συρία, με την κατάληψη της πόλης Χαλέπι (μιας πόλης που στους ελληνιστικούς χρόνους ονομάζονταν Βέροια).
Η Συρία παραμένει παράγοντας αστάθειας και μια ακόμη πηγή προβλημάτων στη Μέση Ανατολή, αφού παρά το γεγονός ότι τα πράγματα κάπως … “ηρέμησαν” πριν από 3-4 χρόνια, διάφορες ομάδες εξακολουθούσαν να πολεμούν άλλες ομάδες.

Η επανεμφάνιση των τζιχαντιστών** στη Συρία συνδέεται με το γεγονός ότι διάφοροι άμεσα εμπλεκόμενοι όπως η Ρωσία ή/και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι “απασχολημένοι” σε άλλες περιοχές, όπως στην Ουκρανία και στη διαμάχη με το Ισραήλ. Επίσης συνδέεται με το γεγονός της εκλογής του Τράμπ αλλά και την Τουρκία, η οποία έχει στην κατοχή της μεγάλο τμήμα της βόρειας Συρίας και ίσως να θέλει να παγιώσει θέσεις της στην περιοχή (η συζήτηση κινείται γύρω από το πως θα κινηθεί στη Συρία η νέα αμερικανική κυβέρνηση).

Στην ουσία στη Συρία δεν έχει πάψει ποτέ από το 2011 να ισχύει το δόγμα “όλοι πολεμούν όλους και δεν ξέρεις από που θα σου ‘ρθει”.

Μιλάμε για πολύ μπλεγμένη κατάσταση, στην οποία εν αρχήν έχουμε τους ίδιους τους Σύρους: καθεστωτικούς και αντικαθεστωτικούς (πολιτικοστρατιωτικά) ή Αλαουίτες καθεστωτικούς και σουνίτες ή σιίτες αντιπολιτευόμενους (θρησκευτικά).

Συρία

Στη συνέχεια έχουμε τους μπλεγμένους βαθιά στις πολεμικές επιχειρήσεις Αμερικάνους, Ρώσους, Τούρκους, Ιρανούς, Κούρδους (μεταξύ τους και οι Γεζίντι, τους οποίους κατέσφαξαν οι ισλαμιστές το 2014-2015), Ισραηλινούς και τους αμέτρητους τοπικούς πολέμαρχους (που στην πλειοψηφία τους είναι ισλαμιστές που έχουν ξεμείνει απ’ την εποχή που το Ισλαμικό Κράτος/DAES είχε κηρύξει την ίδρυση χαλιφάτου και είχε καταφέρει να διοικεί για τουλάχιστον 5 χρόνια τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ).

Τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, παρά την ήττα τους το 2019 (και τη διάλυση της “κρατικής” δομής που είχαν στήσει) όλο αυτό το διάστημα έκαναν χτυπήματα. Στόχοι τους δεν ήταν μόνο στρατιωτικοί, τρομοκράτες είναι. Όμως τα χτυπήματα αυτά δεν ήταν τόσο μεγάλης σημασίας όσο η επέλαση τους σε περιοχές που διοικούσε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς του Άσαντ και η κατάληψη της πόλης Χαλέπι.

** η λέξη “τζιχαντιστές” είναι δύσκολο να περιγράψει τις ομάδες που δρούσαν και εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή, αφού μιλάμε για ομάδες που:
α) αλλάζουν συνεχώς ονόματα και διεθνείς συμμάχους
β) πολεμούν και μεταξύ τους – για παράδειγμα, το 2014 το παρακλάδι της ΑλΚάιντα στην Συρία “Αλ Νούσρα” πολεμούσε με το Ισλαμικό Κράτος/DAES κι έχασε (στο τέλος το δεύτερο ίδρυσε το χαλιφάτο για 5 χρόνια)
γ) σκοπός τους είναι αρχικά η εκκαθάριση όλων των υπόλοιπων παρόμοιων οργανώσεων, στη συνέχεια ο πόλεμος κατά των “απίστων” και τέλος η δημιουργία κρατών στα οποία θα ισχύει μόνο ο ισλαμικός νόμος.