Σε μια ακόμη διάσπαση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που από 3,26% (το 2004) έφτασε στο 36,34% (το 2015) και στη διακυβέρνηση της χώρας.
Μετά από σειρά διασπάσεων που στην ουσία οδήγησαν στην Λαϊκή Ενότητα (2015), στην Πλεύση Ελευθερίας (2016), στο Μέρα25 (2018) και στη Νέα Αριστερά (2024), ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια ακόμη διάσπαση – ίσως την πιο … επεισοδιακή από όλες – θα βγει και πάλι διχασμένος, με τον έκπτωτο πρόεδρό του Στ. Κασσελάκη να προχωρά στην ίδρυση ενός ακόμη πολιτικού φορέα.
Τα όσα έγιναν την πρώτη ημέρα στο έκτακτο συνέδριο που ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου (και φυσικά όσα συνέβησαν τους μήνες που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην εκπαραθύρωση του Κασσελάκη), καθώς και οι δηλώσεις Κασσελάκη που προσκάλεσε για το μεσημέρι του Σαββάτου (9/11) όσους τον ακολουθούν “Στη γιορτή δημοκρατίας για το πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο, προοδευτικό κίνημα που θα έχει δει ο τόπος” δεν δείχνουν τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από μια ακόμη διάσπαση.
Ήδη τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν ενώ αναμένεται να δηλώσουν το ίδιο ακόμη τρεις ή τέσσερεις (όλοι του “κλίματος Κασσελάκη”).
Φυσικά όσα συνέβησαν την πρώτη ημέρα του έκτακτου συνεδρίου – και όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι το συνέδριο – κάθε άλλο παρά σε συντεταγμένο και σοβαρό πολιτικό κόμμα παραπέμπουν.
Απ’ τη μια πλευρά είναι ο Κασσελάκης με τους υποστηρικτές του, που μιλούν για επιλεκτικούς αποκλεισμούς συνέδρων, για μη ειδοποίηση συνέδρων να παρευρεθούν στο συνέδριο, για πραξικόπημα και εκτροπή από όσα ορίζει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ (όπως αυτοί το έχουν ερμηνεύσει).
Απ’ την άλλη η επονομαζόμενη “Ομάδα των 87” (η οποία είναι κι αυτή με τη σειρά της χωρισμένη σε τουλάχιστον 4 φράξιες, όσοι και οι υποψήφιοι πρόεδροι) με τους δικούς της υποστηρικτές να κάνει λόγο για τήρηση των κανόνων λειτουργίας του κόμματος και για κινήσεις που μόνο σκοπό τους έχουν την διατήρηση της νομιμότητας όπως αυτή προκύπτει από το καταστατικό (όπως αυτή η ομάδα το έχει ερμηνεύσει).