Πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη “έδειξαν” οι κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σχεδόν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος της ανακοίνωσης της ροής των αποτελεσμάτων στη δεύτερη θέση και στο ποιος θα ήταν αυτός που θα πήγαινε μαζί του στον δεύτερο γύρο.
Το αποτέλεσμα κατέγραψε μια καθαρή διαφορά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τους υπόλοιπους 5 υποψηφίους – μια διαφορά που ούτε αυτή ήταν “το αναμενόμενο”.
Η έκπληξη ήρθε από τα αποτελέσματα στις κάλπες στην Αττική, αφού ο δήμαρχος Αθηναίων βγήκε τέταρτος μεταξύ των υποψηφίων (και τρίτος στην Αθήνα). Αναμένονταν να ήταν πιο ανεβασμένος εκεί. Και εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο μέχρι την τελευταία στιγμή, λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ Δούκα και Γερουλάνου (στο τέλος ήταν, συνολικά, περίπου 850 ψηφοδέλτια).
Στο δια ταύτα – τα γεγονότα:
1. στον δεύτερο γύρο περνάνε ο Ανδρουλάκης και ο Δούκας. Η δήλωση του Γερουλάνου κλείνει και κάθε συζήτηση που πιθανόν να υπήρξε για επανακαταμετρήσεις κλπ κλπ…
2. υπάρχει ένα “λογικό” προβάδισμα Ανδρουλάκη, όμως οι κάλπες θα περιμένουν τους ψηφοφόρους και πάλι άδειες, χωρίς τα ψηφοδέλτια του πρώτου γύρου μέσα.
3. η τελική διαφορά μεταξύ του 2ου (Δούκα) και της 4ης (Διαμαντοπούλου) σε ψήφους δεν ξεπερνά το 1,9%. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων ήταν κάτι λιγότερο από 5700 ψηφοδέλτια.
4. η συμμετοχή σε μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία ΔΕΝ δείχνει τίποτε απολύτως για τη δυναμική κάποιου κόμματος. Αυτά είναι για όσους θέλουν να καταπίνουν την κάμηλο και να διυλίζουν τον κώνωπα. Ειδικά όταν σε τέτοια εσωκομματική διαδικασία μπορεί να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε (αρκεί να δώσει 2 ή 3 ή 1003 ευρώ), αλλάζοντας αποτελέσματα και ισορροπίες. Τα περί άμεσης δημοκρατίας είναι άλλη συζήτηση.
5. το ερώτημα είναι πλέον πόσοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο – στον πρώτο γύρο ψήφισαν πάνω από 303 χιλιάδες άτομα.
6. το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου διέψευσε για μια ακόμη φορά τις … προφητείες και τα γκάλοπ. Μια ματιά σε πρωτοσέλιδα και αναρτήσεις των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων θα δείξει πως υπάρχει “ψαλίδα” μεταξύ όσων γράφονταν και όσων πραγματικά μετρήθηκαν στο τέλος.